Nieuwe EU-regels: herkomstetiketten voor groente en fruit vanaf 2025
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verplichte herkomst­ver­mel­ding groente en fruit in 2025

  • 29 juli 2024

Vanaf 1 januari 2025 moeten verpakkingen van groenten en fruit duidelijker aangeven waar het product vandaan komt. Deze verandering komt voort uit nieuwe EU-handelsnormen, die zijn vastgelegd in de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en de Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Voorheen was het niet verplicht om op gesneden groenten en fruit de herkomst te vermelden, maar dat verandert met de nieuwe regelgeving.

De aanpassingen volgen de Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie en de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Door het land van oorsprong duidelijk te vermelden, hoopt men dat consumenten vaker kiezen voor producten uit eigen land. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Voor de Nederlandse markt betekent dit mogelijk een toename in de consumptie van lokaal geteelde groenten en fruit.

Impact op de fruit- en groentesector

Voor bedrijven in de fruit- en groenteketen betekenen deze regels dat verpakkingen en etiketten aangepast moeten worden. Dit kan logistieke en financiële implicaties hebben. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de herkomstinformatie correct en zichtbaar is, zodat consumenten bewuster kunnen kiezen. De nieuwe regelgeving is ook van toepassing op producten die buiten de EU-handelsnorm vallen, wat de reikwijdte van deze veranderingen vergroot.

Deze stap van de Europese Commissie onderstreept het belang van transparantie in de voedselketen en ondersteunt de bredere duurzaamheidsdoelstellingen. Meer details over de exacte eisen zijn te vinden op de website van het KCB. De verwachting is dat deze maatregel niet alleen de transparantie vergroot, maar ook de vraag naar lokale producten stimuleert.

Nfofruit.nl

Beeld: ©stockwars/Shutterstock.com

Bron: NFO Fruit