Strengere hygiëneregels door Afrikaanse varkenspest
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Strengere hygiëne­re­gels door Afrikaanse varkens­pest

  • 26 juli 2024

De Afrikaanse varkenspest (AVP) verspreidt zich verder in Duitsland, waardoor Nederlandse instanties striktere hygiënemaatregelen eisen. Zowel wilde zwijnen als gehouden varkens in de Duitse deelstaten Hessen en Rheinland-Pfalz zijn besmet. De COV vraagt veetransporteurs dringend om strengere hygiëneprotocollen te volgen om verdere verspreiding te voorkomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukt het belang van strikte naleving van hygiëneprotocollen. Zij hebben een gedetailleerd stappenplan opgesteld voor het reinigen en ontsmetten van transportmiddelen. Dit is cruciaal om insleep en verspreiding van het AVP-virus te voorkomen.

Aangescherpte controles en tweede R&O-verplichting

De NVWA heeft de controles op hygiëneregels verscherpt door de dreiging van AVP. Transportmiddelen die terugkeren uit bepaalde risicolanden moeten direct worden gereinigd en ontsmet bij een erkende R&O-plaats. Dit geldt voor transporten uit onder andere Duitsland, Italië en Roemenië.

Oproep aan veetransporteurs

De COV roept veetransporteurs op om transporthygiëne te verscherpen en strikt te handelen volgens het R&O-stappenplan van de NVWA. Extra waakzaamheid is vereist op plaatsen zoals primaire bedrijven en slachthuizen. Alleen door naleving van de maatregelen kunnen we de bioveiligheid in Nederland waarborgen.

Attenderen eigen medewerkers

De COV vraagt bedrijven hun medewerkers te informeren over de risico’s van AVP. Medewerkers die terugkeren uit Oost-Europa moeten worden gewezen op de gevaren van het meenemen van vleesproducten. Flyers met informatie kunnen worden geplaatst in kantines en op mededelingenborden om het bewustzijn te vergroten.

Cov.nl

Bron: COV