Verplicht cameratoezicht in slachthuizen en verzamelcentra
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verplicht cameratoe­zicht in slachthuizen en verzamel­centra

  • 12 juni 2024

Een nieuw wetsvoorstel tot wijziging van de Wet dieren is in consultatie gebracht. Dit voorstel verplicht slachthuizen en verzamelcentra om camera's te installeren. Het doel is om het dierenwelzijn te waarborgen door middel van verbeterd toezicht. Naast cameratoezicht blijven inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aanwezig om de naleving van de regels te controleren.

Het wetsvoorstel introduceert de mogelijkheid om in de toekomst nieuwe technologieën te verplichten, zoals sensortechnologie en kunstmatige intelligentie. Deze technologieën kunnen helpen bij het analyseren en selecteren van camerabeelden, wat de effectiviteit van het toezicht verder kan vergroten. Specifieke vereisten voor het cameratoezicht worden vastgelegd in lagere regelgeving. Dit is noodzakelijk om de grondrechten van betrokkenen, zoals werknemers, te waarborgen.

Verplicht cameratoezicht en privacy

In slachthuizen worden al vrijwillig camera’s gebruikt, maar het wetsvoorstel maakt dit nu verplicht. Dit helpt de NVWA bij het toezicht en bepaalt waar camera's moeten hangen. Voor verzamelcentra is deze verplichting nieuw. Daarnaast brengt de wet belangrijke privacykwesties met zich mee. Het wetsvoorstel heeft directe gevolgen voor de privacy van werknemers en andere personen die op de camerabeelden te zien zullen zijn.

Deze wetswijziging is van groot belang voor exploitanten van slachthuizen en verzamelcentra. De introductie van verplichte cameratoezicht en het gebruik van geavanceerde technologieën kunnen een significante impact hebben op hun bedrijfsvoering. De consultatieperiode biedt belanghebbenden de kans om hun mening te geven over deze voorgestelde veranderingen.

Internetconsultatie.nl

Bron: Internetconsultatie