Vernieuwde SVO opleidingen voor de versindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vernieuwde SVO opleidingen voor de versindustrie

  • 13 mei 2024
  • Door: Karlijn Meulman

Goed opgeleid personeel is van groot belang voor elk bedrijf. Opleidingen bieden bedrijven de kans om medewerkers aan zich te binden en hen enthousiaster te maken over hun werk. En dat zie je terug in de kwaliteit die ze leveren. 

SVO vakopleiding food vernieuwde onlangs haar deeltijd mbo-opleidingen voor de versindustrie: “We vinden het heel belangrijk om opleidingen te bieden die naadloos aansluiten bij wat de branche nodig heeft”, vertelt Petra Goverts, onderwijsmanager bij SVO. “Vorig jaar gingen we daarom in gesprek met een klankbordgroep, bestaande uit afgevaardigden van bedrijven in de versindustrie. We kregen twee belangrijke punten terug. Eén: de branche heeft behoefte aan kortere opleidingstrajecten. Twee: de algemene verplichte vakken in onze mbo-opleidingen, zoals Nederlands en rekenen, zijn lastig. In de branche werken veel nieuwkomers en hun Nederlands is niet altijd goed genoeg. De algemene vakken zijn voor hen een drempel om aan een mbo-opleiding te beginnen.”

Nieuw opleidingshuis

Op basis van deze evaluatie nam SVO haar opleidingen stevig onder de loep. Tot dit schooljaar had SVO meerdere industrie-opleidingen, die elkaar deels overlapten. Jacqueline van Duinen, onderwijskundige bij SVO: “We ontwikkelden daarom een nieuw opleidingshuis. We voegden onze mbo 2-opleidingen samen tot één nieuwe: Medewerker versindustrie. Studenten kiezen binnen deze algemene opleiding voor vakken in de richting productiemedewerker, operator of logistiek medewerker. Hierbij zijn veilig werken en productkennis belangrijk, met extra aandacht voor het onderwerp ‘communicatie op de werkvloer’. Zo stemmen ze hun opleiding af op hun werk, zodat ze de opgedane kennis en vaardigheden meteen kunnen toepassen bij hun bedrijf.” 

Nieuwe manier van examineren

Een tweede belangrijke verandering is de manier van examineren tijdens de opleidingen. Voorheen kregen studenten digitale theorie-examens. Vanaf komend schooljaar maken die examens plaats voor criteriumgerichte interviews (CGI). “Deze manier van examen doen past veel beter bij onze studenten”, zegt Nico Putter, docent bij SVO. “Tijdens het CGI vertellen ze hoe ze de geleerde theorie hebben toegepast op de werkvloer en laten zo zien dat ze de stof goed begrepen hebben. Ze hoeven niet meer achter een laptop een antwoord te tikken. Extra fijn voor studenten die het lastig vinden om zich schriftelijk in het Nederlands uit te drukken.”

Verkorte trajecten in de maak

SVO werkt ook aan een oplossing voor de drempel die algemene vakken vormen en aan de behoefte aan kortere opleidingstrajecten. “We hebben verschillende trajecten voor mbo-certificaten op niveau 2, 3 en 4 ontwikkeld”, vertelt Petra. “Hiervoor verdeelden we onze reguliere mbo-opleidingen in afgebakende onderdelen die belangrijk zijn bij het werken in de versindustrie. Studenten hoeven bij deze trajecten geen algemene vakken te volgen. De opleidingstrajecten duren korter en na succesvolle afronding krijgen studenten een wettelijk erkend mbo-certificaat. Omdat we geen Nederlands hoeven te geven, kunnen we in de toekomst ook trajecten in andere talen gaan geven.” Zover is het nu nog niet. SVO heeft een voorstel ingediend bij het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en wacht op akkoord. Pas als dat er is, kan SVO de verkorte mbo-opleidingen aanbieden.

Gemotiveerde medewerkers

“Deze wijzingen maken onze opleidingen nog toegankelijker”, zegt Nico. “Ook voor medewerkers die minder goed Nederlands spreken. Een goede zaak, want medewerkers opleiden is van groot belang. Als je auto wilt rijden, dan moet je een rijbewijs hebben. Maar als je met voeding gaat werken, dan kun je zo aan de slag. Vreemd, want voedselveiligheid is enorm belangrijk. Opleidingen bieden bedrijven bovendien de kans om medewerkers aan zich te binden en hen nóg enthousiaster te maken over hun werk. Voor medewerkers is een opleiding goed, omdat ze op die manier door kunnen groeien bij hun bedrijf. Onze studenten zijn heel gemotiveerd om zich verder te ontwikkelen. Terecht, want de versindustrie is een prachtige branche. Ik heb er zelf gewerkt en elke keer als ik bij een bedrijf op bezoek ga, denk ik: ik voel me hier nog steeds thuis. Dat gevoel breng ik graag over aan mijn studenten.” 


Praktijk- en vakgericht
Voor medewerkers in de versindustrie heeft vakopleider SVO meerdere deeltijd mbo-opleidingen (BBL). Dit zijn praktijkgerichte opleidingen waarbij medewerkers één dag in de week naar school gaan en de rest van de tijd werken. Er zijn mbo-opleidingen op vier mbo-niveaus: Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie (niveau 1), Medewerker versindustrie (niveau 2), Allround medewerker versindustrie (niveau 3), Productieleider versindustrie (niveau 4) en Kwaliteitsmedewerker (niveau 4).

Naast mbo-opleidingen biedt SVO ook vakgerichte trainingen, bijvoorbeeld op het gebied van dierwelzijn, voedselveiligheid, leidinggeven en snijvaardigheid. Bij verschillende trainingen worden innovatieve leermethodes gebruikt, zoals interactieve e-learnings en virtual reality. Het ontwikkelen van maatwerktrainingen en in company-trajecten behoort ook tot de mogelijkheden.

www.svo.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024