De vanzelfsprekendheid van voldoende schoon en veilig (drink)water staat steeds meer onder druk. Watergebruik in de voedingsmiddelenindustrie vraagt zelfs nog een stap extra. Desinfectie met UV-C-licht is een betrouwbare, betaalbare en duurzame methode om de veiligheid van het water te realiseren.
De kwaliteit van drinkwater in Nederland is goed. Nog wel. Maar de beschikbaarheid ervan staat onder druk; door toenemende droogte en vervuiling wordt hergebruik van water en het gebruik van alternatieve waterbronnen steeds belangrijker. Dat heeft grote gevolgen voor de voedingsmiddelenindustrie. Water uit verschillende bronnen kan namelijk allerlei niveaus van micro-organismen bevatten, ook na reguliere behandeling. Dat levert veiligheidsrisico’s op; vooral omdat micro-organismen zich makkelijk vermenigvuldigen in stilstaand water, zoals in een buffervat of tank.
Om de veiligheid en kwaliteit van producten te garanderen is het essentieel dat proceswater van de allerhoogste kwaliteit is, uit welke bron het ook komt. Om daar zeker van te zijn, gebruiken steeds meer voedingsmiddelenbedrijven UV-desinfectie. Deze behandeling vernietigt het dna van bacteriën, virussen en andere pathogenen. Daardoor kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen en worden ze ongevaarlijk. UV-straling wordt opgewekt met een UVC-lamp, heeft korte golven en valt buiten het spectrum van zichtbaar licht. Organismen absorberen deze straling. Bij voldoende blootstelling beschadigt hun dna. UVC is bewezen werkzaam; het voegt niets toe aan het water en de geur en smaak ervan verandert niet.
Bij UV-desinfectie worden UV-reactoren op cruciale plekken in het leidingsysteem geplaatst, bijvoorbeeld bij binnenkomend water (point of entry), de opslag in tanks of buffers of vlak voor het gebruik van het water in het productieproces (point of use). De UV-reactoren breken alle aanwezige micro-organismen in het water af.
Speciale aandacht is er voor buffertanks. In een koelcel bevatten ze koud water, wat doorgaans nauwelijks problemen oplevert. Maar een tank in een technische ruimte kan in de zomer bij warme temperaturen wél snel groei van biofilm krijgen. Dit probleem is te voorkomen met een UV-doorstroomsysteem over het vat, of met lampen in de tank. Ook de headspace (ofwel lege ruimte) boven het waterpeil kan met UVC-licht hygiënisch gehouden worden.
Het installeren van een UVC-systeem in de waterleiding is werk voor een loodgieter. Het is aan te raden om een bypass aan te leggen zodat bij groot onderhoud de waterafname gewoon kan doorgaan. Met behulp van zogenaamde ‘drieweg-kleppen’ voor en na de UVC- reactor, kan de bypass eenvoudig gebruikt worden. De bypass-leiding moet schuin lopen en voorzien zijn van een aftapkraan op het laagste punt. Zo voorkom je dat er water in dit deel van het leidingwerk blijft staan waar bacteriën kunnen groeien. Voor bedrijven met een standaard wateraansluiting van 3,6 m3/uur, zijn er gevalideerde systemen beschikbaar vanaf €2.566; voor grotere bedrijven met een aansluiting van zo’n 7 m3/uur, is de vanafprijs € 4.259.
Bij een bedrijf in vegetarische producten wordt in het productieproces en voor de schoonmaak veel water gebruikt. Uit microbiologische testen blijkt dat er regelmatig bacteriën werden aangetroffen in het water. De consequenties zijn groot: de leidingen en buffertanks moeten chemisch of thermisch gereinigd worden, en microbiologische metingen opnieuw worden uitgevoerd. De kosten hiervan lopen flink op. Vaak zijn deze hoger dan preventief investeren in een desinfectiesysteem. Maar let op: een UVC-systeem is geen alternatief voor een Legionella-beheersplan! Het maakt de kans dat je deze bacterie aantreft wél een stuk kleiner.
UV-systemen zijn er in verschillende soorten en prijsklassen. Wanneer veiligheid 100% gegarandeerd moet zijn, is het belangrijk om te kiezen voor een gevalideerd UV-systeem. Plaatst u een UV-systeem bij de point-of-entry (binnenkomend water), dan is het zeer belangrijk om te kiezen voor een systeem met een Kiwa-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het systeem beschikt over het hoogste hygiëneniveau en dat het niet gebruikmaakt van chemicaliën of materialen die risicovol kunnen zijn voor de drinkwatervoorziening. De systemen van Van Remmen UV Technology zijn gevalideerd, en beschikken over een Kiwa-keurmerk, waarmee ze voldoen aan de hoogste eisen. Ze zijn bewezen en aantoonbaar effectief; onder alle omstandigheden. Doordat deze systemen gebruikmaken van lagedruk UV-lampen en een innovatief flow managementsystem krijgt iedere druppel precies de juiste dosis UV-licht. Daardoor ontsnapt er geen enkel micro-organisme én verbruikt u nooit onnodig energie. Zo komen veiligheid en efficiëntie samen.
Foto’s ©Van Remmen
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024