Verkoop gewasbeschermingsmiddelen daalt in 2021
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verkoop gewasbescher­mings­middelen daalt in 2021

  • 02 juni 2023

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland in 2021 is gedaald. In totaal werd 9,4 miljoen kilogram werkzame stof afgezet, een daling van 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooral de verkoop van middelen voor schimmelbestrijding nam sterk af.

In 2021 werd 35 procent van de verkochte middelen gebruikt voor schimmel- en bacteriebestrijding, terwijl 28 procent werd ingezet tegen onkruid en loofdoding, en nog eens 28 procent tegen insecten en mijten. Voor 2017 schommelde de afzet rond 11 miljoen kilogram, maar na enkele jaren van daling was er in 2020 een toename tot bijna 10 miljoen kilogram.

Verkoop schimmelbestrijdingsmiddelen sterk afgenomen

De verkoop van schimmelbestrijdingsmiddelen daalde in 2021 met ruim 17 procent, terwijl onkruidbestrijdingsmiddelen en loofdoding met ruim 1 procent daalden. Middelen tegen insecten en mijten namen echter toe met 10 procent. De verkoop van het fungicide mancozeb daalde met bijna 49 procent doordat het vanaf juni 2021 niet langer is toegestaan in de EU. Andere fungiciden zagen een stijging van 18 procent. De verkoop van het herbicide glyfosaat daalde met ruim 9 procent, terwijl andere onkruidbestrijdingsmiddelen met bijna 2 procent toenamen. Paraffineoliën, gebruikt voor de bestrijding van plantenvirussen via bladluizen, zagen een stijging van ruim 7 procent in de verkoop, terwijl andere insecticiden met 23 procent stegen.

Afzet middelen in Nederland met 2,6 procent relatief hoog

De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland maakte 2,6 procent uit van de totale Europese afzet in 2021. Spanje had het grootste aandeel, gevolgd door Frankrijk, Italië en Duitsland. Deze vier landen waren samen verantwoordelijk voor 57 procent van de totale Europese afzet.

Hoewel de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland is gedaald, blijft het gebruik in vergelijking met andere EU-landen hoog. Het CBS zal de ontwikkelingen in de gaten blijven houden.

Cbs.nl

Bron: CBS