Striktere regels voor geografische aanduidingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Striktere regels voor geografische aanduidingen

  • 01 juni 2023

Geografische aanduidingen (GA) (intellectuele eigendomsrechten die producten identificeren met kwaliteiten, kenmerken of een reputatie die te danken zijn aan natuurlijke en menselijke factoren die verband houden met hun plaats van herkomst) moeten, volgens het Europees Parlement, online beter beschermd worden. 

Domeinen die de naam van een geografische aanduiding gebruiken zonder daar recht op te hebben, moeten automatisch gesloten worden of toegewezen worden aan een producentengroepering die de geografische aanduiding legaal gebruikt. Het EU Bureau voor Intellectueel Eigendom (EUIPO) moet hiervoor een waarschuwingssysteem opzetten dat de registratie van domeinnamen controleert.

Bescherming

Het Parlement eist dat GA's in verwerkte producten beter worden beschermd. Verwerkte producten die een GA-ingrediënt bevatten, zouden niet naar de GA vernoemd mogen worden, tenzij de producenten van de GA hiervoor toestemming geven.

Registratie

Het registreren van GA's moet sneller, zeggen Europarlementariërs. De Commissie zou slechts vijf maanden de tijd moeten hebben om een nieuwe GA te registreren. Nationale autoriteiten zouden de meeste verzoeken tot wijziging van bestaande GA registraties moeten afhandelen zonder dat de Commissie deze opnieuw hoeft te controleren. 

Rechten en middelen

Tot slot zouden erkende producentengroepen meer rechten en middelen moeten krijgen. Zij zouden verantwoordelijk moeten zijn voor het vaststellen van minimumvoorwaarden voor het gebruik van een GA-naam en moeten toezien op het eerlijke gebruik van GA's. Erkende producentengroeperingen zouden ook verplichte financiële bijdragen moeten kunnen ontvangen van alle producenten van het GA-product.

Het Parlement is nu klaar om met de EU-regeringen te gaan praten over de uiteindelijke vorm van de wet, zodra ook de Raad zijn standpunt heeft bepaald.

Europarl.europa.eu

Bron: Europees Parlement