Verduurzamen met Pathema
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verduurzamen met Pathema

  • 09 september 2014

De IVG-C (Industrial Vortex Generator- Circulation) CoolWater technologie van Pathema BV is een totaaloplossing om koelwater volledig vrij van chemicaliën te beheersen en recyclen. De innovatie is genomineerd voor de Proces Innovatie Prijs ('PIP') 2014.

De innovatie van Pathema combineert alle technieken nodig om een koeltoren of verdampingscondensor op watergebied duurzaam te exploiteren; een ‘plug & play’ systeem dat zonder de inzet van chemicaliën, laag waterverbruik en een verlaagd energieverbruik de nieuwe standaard zet voor koelwaterbehandeling.

Waterkoeling

“In verschillende industriële processen is koeling met behulp van een verdampingscondensor of koeltoren vereist,” vertelt Mark Boeren, directeur Pathema. “Bij het verdampen van water worden er traditioneel chemicaliën in het koelwater gedistribueerd om kalkaanslag, corrosie en microbiologische groei te vermijden. Het geloosde koelwater dat niet verdampt is, bevat chemicaliën. Dit water moet gezuiverd worden. Een belasting voor zowel de portemonnee van de eindgebruiker als ons milieu.”

Kunstmatige draaikolk

Door een kunstmatige draaikolk in de Vortex generator te creëren, ontstaat een vacuüm dat micro- en nanogasbellen door cavitatiekrachten aan het water onttrekt. Hierdoor ontstaan kalkkristallen die volledig in het water worden opgelost. Daarnaast verandert de viscositeit van het water door de ontgassing, waardoor het koeloppervlak efficiënter kan worden bevloeid en de warmtegeleiding aanzienlijk verbetert. Gas is immers een belangrijke isolator. Als je dat aan het water onttrekt, verbeter je de warmte- en koudedoorgifte. Hierdoor is er niet alleen minder energie nodig om te koelen, maar verbetert ook nog eens de kwaliteit van het koelwater. Door toevoeging van verschillende technieken, zoals hydro-cavitatie, UV-C, elektrolyse, filtering en sensoring van het proces, is deze technologie een totaaloplossing voor een duurzame koelwaterbehandeling.

In de praktijk

Het afgelopen jaar heeft Pathema samen met het ISPT, Bodec, Huntsman, FrieslandCampina en Heineken een aantal uitgebreide praktijktesten uitgevoerd met een opvallend positief resultaat. Mark Boeren: “Bij de Heineken brouwerij in Den Bosch bleek dat de IVG-C Coolwater op de drie belangrijkste punten (kalkaanslag, corrosie en microbiologische groei) gelijk of zelfs beter presteerde in vergelijking tot traditionele chemische waterbehandeling. De case resulteerde in een ROI van de technologie van 2 tot 3 jaar.”

De standaard van morgen

Pathema BV heeft de ambitie duurzame watertechnologie te leveren. “Waterbehandeling die de standaard van morgen wordt, zonder de inzet van chemicaliën en/of additieven, waterbesparend, energiezuinig en onderhoudsarm”, aldus Boeren.  

Op dinsdag 30 september 2014, na afloop van de eerste beursdag van Industrial Processing in de Jaarbeurs Utrecht (t/m 3 oktober), worden de winnaars van de PIP innovatieprijs bekendgemaakt.

www.pathema.nl

Bron: Pathema