Verbeter Hygiëne in Koelruimtes met UVC Licht | Bioclimatic
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verbeter hygiëne in koelruimtes met UVC licht

  • 07 november 2023

Verdampers in koel-, vries- en productieruimten van de voedingsindustrie een onderschat besmettingsgevaar vormen. Deze systemen, die de lucht koelen en circuleren, kunnen van buiten schoon lijken, maar zijn vaak van binnen vervuild en vormen een broeinest voor micro-organismen zoals Listeria, die in koude omstandigheden kunnen overleven.

De risico’s zijn met name groot in ruimtes waar onverpakte, ready-to-eat producten worden verwerkt.

Besmettingsroutes

De lamellen en de lekbakken van verdampers kunnen bedekt raken met een slijmerige laag biofilm, waar bacteriën zich kunnen vestigen en vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot besmetting van het product via condens druppels die op het voedsel vallen, of door verspreiding van bacteriën door de lucht. Ook goedbedoelde, maar verkeerd uitgevoerde schoonmaakacties met hogedrukreinigers kunnen het probleem verergeren door bacteriën door de ruimte te verspreiden.

Bioclimatic biedt een oplossing in de vorm van UVC-lampen die in of voor verdampers geïnstalleerd kunnen worden. UVC licht beschadigt het DNA van micro-organismen en voorkomt dat ze zich vermenigvuldigen, zonder het risico van resistentie. Dit maakt van verdampers een middel voor luchtreiniging, verlaagt het risico op contaminatie en vermindert de frequentie van schoonmaken.

24/7 desinfectie met UVC licht

De voedselveilige UVC-armaturen en lampen die door Bioclimatic gebruikt worden, zijn waterdicht en corrosiebestendig. Door verdampers continu met UVC licht te behandelen, wordt biofilm voorkomen, wat niet alleen de hygiëne verbetert, maar ook de energie-efficiëntie van de koelsystemen ten goede komt.

Lees meer op de website van Bioclimatic

Bron: Bioclimatic