Per 1 oktober 2020 is het nieuwe ketenconcept Varken op z’n Best van start gegaan. Van Loon Group nam het initiatief voor dit innovatieve ketenconcept om de kwaliteit van het varkensvlees te verhogen en de keten transparant, duurzaam en stuurbaar te maken. De uitrol vindt plaats onder regie van Best Star Meat, onderdeel van Van Loon Group. Inmiddels hebben 16 varkenshouders zich aangesloten bij Varken op z’n Best. Ketenpartners die onderdeel zijn van Varken op z’n Best zijn voerleveranciers AgruniekRijnvallei en De Heus Voeders, dierenartsenpraktijken De Varkenspraktijk en AdVee dierenartsen en fokkerijorganisaties PIC en Topigs Norsvin.
Varken op z’n Best gaat uit van een integrale aanpak met alle schakels in de keten, gebaseerd op 3 elementen: kwaliteitsmanagement, duurzaamheid en keteninformatiesysteem. De varkenshouder werkt met vaste genetica, bijbehorende voerplannen en heeft maximale focus op hygiënemanagement. In de keten kunnen aanpassingen in voer en mestverwerking snel doorgevoerd worden om hiermee de CO2-footprint te verlagen, tot wel 50%. Daarnaast wordt alle relevante data inzichtelijk gemaakt voor zowel de varkenshouder als de ketenpartners.
De varkenshouder wordt proactief ondersteund door het Varkens Advies Team. Dit team bestaat uit de bedrijfsdierenarts, voervoorlichter, varkenshouder en Live Stock coördinator van Best Star Meat. Door maximale samenwerking tussen de ketenpartners verbetert de varkenshouder zijn rendement.
“Als ketenregisseur was het ons doel om weer een stap verder te gaan in de keten. Met Varken op z’n Best doen we een grotere inspanning om tot een verbeterde kwaliteit vlees te komen dat duurzamer en diervriendelijker is geproduceerd. De varkens die we kopen, verkeren in optimale gezondheid en de boeren zijn trots op hun bedrijf en de keten. Het beste stukje vlees op het bord van de consument en het ideale varken voor de boer. Kortom het varken op zijn best”, zegt Roland van Loon, CTO Van Loon Group.
Bron: Van Loon Group