Grass Fed Standard: maatstaf voor kwaliteitsrundvlees
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Grass Fed Standard: maatstaf voor kwaliteits­rundvlees

  • 25 november 2020

Bord Bia, de Irish Food Board, heeft een nationaal kwaliteitslabel voor grasgevoerd Iers rundvlees geïntroduceerd. Deze zogeheten Grass Fed Standard biedt consumenten betrouwbare informatie over de herkomst en leefomstandigheden van Ierse runderen. De nieuwe standaard is uniek in de wereld, sterk gebaseerd op wetenschappelijke data en wordt onafhankelijk gecontroleerd. Met het Grass Fed Standard-label op de rundvleesverpakking haalt de consument de zekerheid in huis dat het rundvlees afkomstig is van grasgevoerde koeien. Het vlees voldoet namelijk aan strenge eisen op het gebied van weidegang: de dieren lopen in hun leven gemiddeld minimaal 220 dagen per jaar op de Ierse weilanden en hebben daar een dieet dat voor 90 procent uit gras bestaat. 

Grasgevoerde reputatie

Door zijn gematigde klimaat en sterke boerenerfgoed heeft Ierland al vele jaren de reputatie van een land waar eersteklas grasgevoerd rundvlees vandaan komt. ‘Grasgevoerd’ is voor velen synoniem met ‘van nature lekker’ en ‘voedzaam’. Ierse runderen krijgen veel beweging, wat goed is voor de structuur en smaak van het vlees.

Padraig Brennan, directeur Vlees, Voeding en Dranken bij Bord Bia: “We hebben de Grass Fed Standard ontwikkeld als directe reactie op de groeiende internationale vraag van consumenten en klanten naar eersteklas, gezonde en op natuurlijke wijze geproduceerd rundvlees. Dankzij de Grass Fed Standard en het bijbehorende logo kan iedereen die met grasgevoerd Iers rundvlees werkt, zich onderscheiden richting consumenten die duidelijkheid verlangen over de herkomst van rundvlees.” 

Wetenschappelijke onderbouwing

Van de vele duizenden rundveehouderijen in Ierland, vallen ruim 50.000 onder het strikte kwaliteitsborgingsysteem voor duurzaam rundvlees, SBLAS. Deze veehouders voldoen aan hoge eisen ten aanzien van dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming en traceerbaarheid. Als onderdeel van SBLAS worden op deze veehouderijen gegevens verzameld tijdens regelmatige, onafhankelijke bedrijfscontroles. Die data levert de wetenschappelijke onderbouwing dat rundvlees met het Grass Fed Standard-kwaliteitslabel uitsluitend afkomstig is van koeien die gegarandeerd grasgevoerd zijn.     

irishfoodanddrink.com

Bron: Irish Food and Drink