BOXO: Van Big Bags naar Duurzame Verzendverpakkingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van big bags naar duurzame verzendver­pakking

  • 12 oktober 2023

Vergeet de bergen van kartonnen verpakkingsafval van e-commerce bestellingen. De innovatieve start-up BOXO uit Leeuwarden introduceert een circulaire oplossing: herbruikbare verzendverpakkingen, gemaakt van afgedankte big bags van zuivelproducent FrieslandCampina.

Okke de Jonge, de jonge oprichter van BOXO, begon dit avontuur tijdens zijn studie aan NHL Stenden. Hij was het zat om overal volle papiercontainers te zien en besloot iets te doen aan de groeiende afvalberg door e-commerce. Maar de Jonge kijkt verder dan alleen het milieu. Met de nadruk op kwaliteit en hergebruik, ziet hij ook kansen om lokale banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Repeterende taken zoals schoonmaak en reparatie kunnen deze groep een kans bieden in de arbeidsmarkt.

Van big bag naar BOXO-bag

Wat maakt BOXO's aanpak dan zo uniek? Het begint allemaal met de big bags van FrieslandCampina. Deze zakken, die vanwege voedselveiligheidseisen slechts eenmaal gebruikt kunnen worden, vonden eerder hun weg naar afvalhopen. Nu worden ze hergebruikt. Na gebruik gaan deze big bags naar Caparis in Leeuwarden. Hier worden ze gedemonteerd en schoongemaakt. Caparis, als een circulair talent- en werkbedrijf, ziet de samenwerking met BOXO als een stap in de richting van een duurzamere samenleving.

Vervolgens wordt de verpakking door sociale onderneming Kussens Op Maat uit Kollum geproduceerd. Eigenaar Harry Hietkamp ziet het als een eer om deel uit te maken van deze circulaire keten, samenwerkend met lokale partners voor een innovatief product.

Herbruikbaar als nieuwe normaal

Met de Europese Verpakkingswet die stelt dat in 2030 ten minste 10% van de e-commerce verpakkingen herbruikbaar moet zijn, is BOXO's missie duidelijk. Zij streven ernaar om Nederland te laten overschakelen naar herbruikbare verzendverpakkingen. En gezien de BOXO-bags tot wel 500 keer kunnen worden hergebruikt, lijkt een duurzamere toekomst voor e-commerce binnen handbereik.

boxo.nu

Bron: BOXO