Utrecht zet in op lokaal en duurzaam voedsel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Utrecht zet in op lokaal en duurzaam voedsel

  • 25 maart 2024

In Utrecht hebben zeventien organisaties het convenant ‘Samen eten we provincie Utrecht mooier’ ondertekend. Hiermee beloven zij zich in te zetten voor een lokale en duurzame voedselvoorziening. Deze beweging, gesteund door prominente partijen zoals het Wereld Natuur Fonds en de Koninklijke Jaarbeurs, markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop we denken over eten in Utrechtse bedrijfsrestaurants.

De kern van deze overeenkomst ligt in de bevordering van gezond en duurzaam eten uit de zogenaamde korte keten. Door voedsel te betrekken van lokale producenten, dragen de deelnemende organisaties bij aan een groener, gezonder Utrecht. Het gaat hier niet alleen om grote namen als NS en het Sint Antonius ziekenhuis, maar ook om een divers scala aan cateraars en producenten. Zij bundelen hun krachten om samen stappen te zetten richting de gewenste landbouw- en voedseltransitie in de provincie.

‘Broodje Utrecht’ als symbool van innovatie

Om deze samenwerking tastbaar te maken, introduceerden enkele deelnemers het ‘Broodje Utrecht’. Dit ambachtelijke broodje, vervaardigd uit lokale Utrechtse producten, symboliseert de ambitie van dit initiatief. Het dient als een voorbeeld van hoe lokale, eerlijk geprijsde producten hun weg kunnen vinden naar de menukaarten in bedrijven. Gedeputeerde Mirjam Sterk benadrukt het belang van dergelijke initiatieven: “Als provincie stimuleren wij het eten uit de korte keten. Dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheid en gezondheid, maar ook aan het verdienmodel van Utrechtse boeren.”

Samen vooruit kijken

Met deze overeenkomst tonen de zeventien partijen hun toewijding aan een duurzame toekomst. De provincie Utrecht, als initiatiefnemer, speelt een cruciale rol in het samenbrengen van bedrijven, cateraars en voedselproducenten. Door de samenwerking te stimuleren, zetten zij een belangrijke stap in de richting van een verantwoorde voedselproductie en -consumptie. Het ‘Broodje Utrecht’ is slechts het begin van wat hoopt een breed gedragen beweging te worden, gericht op het versterken van lokale productie en het verbeteren van de voedselvoorziening in Utrecht.

Provincie-utrecht.nl

Bron: Provincie Utrecht