Uitbreiding pand Uitgekookt past als nieuwe ‘jas’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Uitbrei­ding pand Uitgekookt past als nieuwe ‘jas’

  • 10 februari 2025
  • Door: Esther van der Lelie

Met groei voor ogen werd in de periode 2023-2024 het pand van Uitgekookt in IJsselmuiden uitgebreid én gerenoveerd. Het was geen standaard bouwproject, maar een complexe 3D-puzzel met aandacht voor mens, product, processen, duurzaamheid en ergonomie. 

In de voedingsmiddelenindustrie is een bedrijf continu in beweging. Door nieuwe producten, (productie-)processen, veranderende wet- en regelgeving en klantwensen wordt een gebouw vaak anders gebruikt dan oorspronkelijk bedacht. Dan past het niet langer en is uitbreiding nodig. Dat gebeurde ook bij familiebedrijf Uitgekookt in IJsselmuiden, waar inmiddels de zesde generatie - Johan van Marle - aan het roer staat. In ruim een eeuw tijd groeide Uitgekookt van groentewinkel naar innovatieve maaltijdleverancier. Met 350 medewerkers produceert het bedrijf dagelijks vers gekookte maaltijden die rechtstreeks vanuit de productielocatie bij de consument worden afgeleverd. De vraag blijft groeien.

Aandacht voor de mens

In 2018 werden in IJsselmuiden een nieuwe productielocatie en kantoor opgeleverd. Johan vertelt: “Ons bedrijf groeide en we zagen dat we in 2024 onze maximale productiecapaciteit zouden bereiken. Onze wens, om ons marktaandeel in Nederland te verviervoudigen, konden we zo niet waarmaken. Daarom begonnen we in 2022 met bouwplannen, waarbij een kwalitatief hoogwaardig eindproduct én ergonomie voorop stonden. We willen continuïteit bieden aan onze klanten en onze beloften nakomen. Dat kan alleen als je goed voor je mensen zorgt.”

v.l.n.r. Gerard Scherff, Johan van Marle en Gert de Vries

Voor de uitbreidingsplannen schakelde Johan architect Gert de Vries, inmiddels werkzaam bij RBK, opnieuw in. “Hij heeft 40 jaar ervaring in de bouw, waarvan 20 jaar in de voedingsmiddelenindustrie. Gert weet precies aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen en hoe te komen tot een optimale integratie van nieuwbouw en bestaand.”

Gert: “Ik was bekend met het bedrijf, het gebouw en de productielijnen. De vraag was wat er mogelijk was qua uitbreiding. Ik maakte een ‘3D-puzzel’ om de nieuwbouw op de bestaande productielocatie te laten aansluiten, met de randvoorwaarden uit het bestemmingsplan, de wensen van Johan, de functionaliteiten en de logistieke routes. Vervolgens is uit verschillende schetsontwerpen een voorkeursvariant gekozen.” Inmiddels is de uitbreiding gereed en aangesloten op het bestaande pand - als een nieuwe ‘jas’.

Flexibiliteit vereist

“Tijdens de bouw waren er zeker uitdagingen,” vertelt Gert. “Dan moet je flexibel zijn om veranderingen door te voeren zonder de puzzel te verstoren. Mijn taak was het bewaken van de originele uitgangspunten.” Voor de gevels, binnenwanden, plafonds en deuren van het nieuwe pand betrok hij Gerard Scherff, commercieel directeur K.I.M. Nederland. Hij vervolgt: “Uniek aan dit project is dat alles samenkomt: maximale nieuwbouw, verbouw en renovatie. Ons bedrijf is specialist in het realiseren van geconditioneerde ruimtes. De productielocatie van Uitgekookt hebben we onder meer voorzien van hoogwaardige Quadcore isolatiepanelen die optimale isolatie en brandveiligheid combineren. We bouwen vooral mee aan nieuwbouw, maar door de krimpende bouwmogelijkheden in Nederland wordt renovatie steeds relevanter. Die moet vaak bij nacht en ontij plaatsvinden, want het productieproces gaat altijd door.”
“K.I.M. Nederland had de voorkeur, vanwege hun grote flexibiliteit”, zegt Gert.

Duurzame aspecten

De focus van Uitgekookt ligt, naast acquisities, op innovatie en verduurzaming. Het bedrijf zet in op de personalisatie van maaltijden, het verhogen van de smaakbeleving en de ontwikkeling van duurzame verpakkingsoplossingen. Ze let op haar CO2 voetafdruk door lokale en seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken, voedselverspilling te verminderen en haar logistieke processen te optimaliseren. Vanuit deze visie is ook de nieuwe productiefaciliteit duurzaam gebouwd. “Het pand is gasloos,” vertelt Gert. “Alle maaltijden worden elektrisch geproduceerd. Op het pand liggen zonnepanelen.” Johan voegt toe: “We willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn in onze energievoorziening. Dat is ook noodzakelijk gezien de uitdagingen op het Nederlandse elektriciteitsnet.”  Met deze initiatieven wil Uitgekookt bijdragen aan een toekomstbestendige maaltijdservice die zowel de klant als het milieu ten goede komt.

Een circus van gebeurtenissen

Johan, Gert en Gerard kijken met plezier terug op het bouwproject. “Het was soms een circus,” bekent Johan. “We kwamen voor verrassingen te staan en moesten vaak ad hoc beslissingen nemen. Dat heeft de organisatie onder druk gezet, maar we hebben het goed opgelost. Nu is er rust en kunnen we ons weer richten op ons eigen werk.”

Het eindresultaat geeft ze een trots gevoel. Gert: “Het is een mooi pand. In de voedingsindustrie zie je vaak functionele gebouwen, maar hier is functionaliteit gecombineerd met esthetiek - een echt visitekaartje.” Gerard benadrukt de inzet van iedereen die bij de bouw betrokken was: “We hebben dit met grote flexibiliteit gerealiseerd.” Ook Johan is ontzettend tevreden: “Ik krijg er nieuwe energie van!” Hij droomt van internationale groei, maar focust nu eerst op het finetunen van alle nieuwe voorzieningen.

Uitgekookt.nl
Rbk.nl
Kim-nederland.nl

Foto's: Koos Groenewold

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025