TNO ontwikkelt systeemintegratie voor robots in kassen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Systeemin­te­gratie voor robots in kassen

  • 01 augustus 2023

TNO werkt samen met partners aan de ontwikkeling van een semantisch uitleg- en navigatiesysteem (SENS) dat de communicatie en informatie-uitwisseling tussen robots en operatoren in kassen verbetert. Met de groei van kassen en strengere productie-eisen neemt het aantal repetitieve taken toe, waardoor het gebruik van (semi-)autonome robots in kassen toeneemt. Het is cruciaal dat er een effectieve communicatie tussen mens en robot plaatsvindt voor veiligheid en efficiëntie.

Een uniforme taal, de Common Greenhouse Ontology (CGO), wordt ontwikkeld om als communicatiestandaard voor SENS te dienen, om de effectiviteit van de communicatie tussen verschillende robots te bevorderen. SENS is merkonafhankelijk en CGO maakt eenmalige conversie van de taal van een nieuwe robot mogelijk, waardoor deze kan communiceren met SENS en andere robots waarvoor een CGO-conversie beschikbaar is.

Bovendien worden kasrobots uitgerust met sensoren en camera's voor navigatie en taakuitvoering. Dankzij geavanceerde objectdetectie en denkvermogen kunnen robots een object identificeren, de status bepalen en beredeneren of menselijke interventie nodig is of de situatie zelfstandig op te lossen is.

Deze vooruitgang leidt tot de ontwikkeling van gedeelde datasystemen tussen verschillende robotsystemen, waardoor het beheer van een vloot robots van verschillende merken en taken dichterbij komt. Dit biedt kastuinders meer vrijheid om met hun geprefereerde systemen te werken en stimuleert ook innovatie in deze sector.

Tno.nl

Beeld: mustbeyou/Shutterstock.com

Bron: TNO