Stoomketels met het oog op de toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stoomketels met het oog op de toekomst

  • 06 juni 2023

Er is een stijgende trend in het aantal bedrijven dat kritisch kijkt naar het eigen bedrijfsproces om te zien waar, in de nabije toekomst of op de lange termijn, kan worden verduurzaamd. Dat is het juiste moment om de huidige, vaak gasgestookte, stoominstallatie eens te analyseren en te informeren naar de mogelijkheden met betrekking tot energiebesparing en verduurzaming.

Er worden steeds hogere eisen gesteld op het gebied van duurzaamheid door de overheid, maar ook consumenten en leveranciers gaan mee in deze trend. Zelfs al heeft een bedrijf op dit moment nog geen concrete acties ondernomen, ontkomt men er niet aan om duurzaamheid te integreren in toekomstplannen. Vanaf 2050 moet het complete productieproces gasloos zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar ook op dit moment zijn er al genoeg redenen om toch vast na te denken over stoomproductie in de toekomst. 

Om stoomopwekking compleet gasloos te maken, overwegen veel bedrijven de overstap naar een e-boiler of elektrische stoomketel. Doordat warm water verhit wordt met elektrische elementen gebruiken deze stoomketels geen fossiele brandstoffen en is er bij gebruik van groene stoom ook geen CO2-uitstoot. Omdat de overheid milieuvriendelijkere bedrijfsmiddelen en processen wil stimuleren, kunnen bedrijven die hierin investeren in aanmerking komen voor subsidie.

Naast een gasloze stoomketel als alternatief, zijn er ook tussentijdse wijzigingen mogelijk in de bestaande stoominstallatie. Dat kan leiden tot energiebesparing in het huidige productieproces voor een milieuvriendelijker of toekomstbestendiger product. Bij processen met lage temperaturen is in sommige gevallen helemaal geen stoom vereist. Terugwinnen van restwarmte en isolatiemaatregelen om energieverlies zo klein mogelijk te maken zijn voorbeelden van andere ingrepen die leiden tot een duurzamer proces. 

Is het tijd om het productieproces van het bedrijf aan te passen naar een duurzamere variant of is de vraag naar stoomopwekking veranderd? Neem dan eens contact op met Scharff Techniek voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek