'Steam on demand'
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

'Steam on demand'

  • 03 januari 2014
  • Door: Hanneke Stegeman

Scharff Techniek in Utrecht is sterk in stoom. Al meer dan 30 jaar adviseert dit Nederlandse familiebedrijf haar klanten over het snel en gecontroleerd verwarmen met behulp van stoom.

Het produceren van stoomketels is een vak apart. Op de site van Scharff Techniek brengen enkele Youtube-filmpjes dit mooi in beeld. ,,Ons gaat het er vooral om de klant de beste oplossing te bieden voor zijn verwarmingsvraagstuk,” zegt directeur Bernard Scharff. ,,Hoewel stoom een kernproces is, is het paradoxaal genoeg vaak een achtergesteld kindje. Het ontbreken van kennis is één van de oorzaken. Wij kunnen daarbij een rol van betekenis spelen.”

Energiezuinig verwarmen

Scharff techniek levert stoomketels en stoomgeneratoren van het Duitse topmerk Certuss, en thermische olie-installaties en adca appendages aan bedrijven binnen en buiten Europa. ,,Hoewel stoom een relatief dure energiedrager is, zijn de voordelen ervan groot,” legt hij uit. ,,Een investering in een zuinige Certuss stoomketel is vaak zeer rendabel. Goede stoomketels gaan gauw vijfentwintig jaar mee. Onze nieuwste ketel, de Certuss Junior TC, is een uiterst zuinige machine met een hoog rendement. Hij bepaalt precies welk vermogen nodig is om de stoomdruk op niveau te houden. De bediening met een touch screen is gemakkelijk en we kunnen heel nauwgezet sturen. Met een stoomgenerator kun je exact en gecontroleerd verwarmen. ‘Steam on demand’ noemen we dat. Onze ketels kunnen vanaf koude start binnen drie minuten de gewenste stoomdruk leveren. In standby wordt zonder voorventilatie direct stoom geleverd,” aldus Scharff.

'De nieuwe Certuss Junior TC: een zuinige stoomketel met een hoog rendement'

Meedenken met de klant

,,De voedingsindustrie is voor ons een belangrijke afzetmarkt,” vervolgt hij. ,,Stoom wordt gebruikt voor het verwarmen van sauzen, soepen, rookkasten in de vleessector etcetera. Ik kom net uit Ruinerworld, waar we bij de firma Koetsier, producent van vleeswaren, een nieuwe stoomketel hebben geleverd. De nieuwe rookkasten van Koetsier hebben een grotere capaciteit, dus de oude stoomketel was aan vervanging toe. Bij kalverslachterij Ekro zijn we momenteel ook aan het werk. Het luisteren en meedenken met de klant vinden wij belangrijk. Juist daar kun je een toegevoegde waarde bieden.”

Flinke investering

,,Met ons team van zes man schrijven we ‘Dienstverlening’ met een hoofdletter,” omschrijft Bernard de bedrijfsfilosofie. ,,Omdat we een klein familiebedrijf zijn, kunnen we makkelijk meebewegen met de markt en flexibel inspelen op de vraag. Je koopt niet dagelijks een nieuwe ketel. Het is een flinke investering, waar veel overleg aan vooraf gaat. Stoom is relatief duur. Er is veel energie nodig om van water stoom te maken. 

Bernard Scharff: ,,Met onze Duitse stoomketels staan we voor kwaliteit”

Als een klant aan heet water genoeg heeft om te verwarmen, adviseren we dat ook. Jammer voor ons, maar dat is dan niet anders. Voorlichting, onderhoud, begeleiden in het gebruik van de machines; dat zijn zaken waar we veel aandacht aan besteden. Langetermijnrelaties zijn voor ons belangrijk. Bij de klant zien we dat de factor prijs een grotere rol is gaan spelen. Bij grote instellingen nemen adviesbureaus een product vaak al op in het bestek, en is de keuze al gemaakt. Tevreden klanten zijn trouw en blijven klant. Wij kennen de bedrijven en hun vragen. Meer dan 30 jaar geleden is mijn vader met dit bedrijf begonnen; ik werk vaak samen met de zonen of dochters van mijn vaders klanten.”

Stoom van de toekomst

,,Nieuwe ontwikkelingen laten zien dat de voedingsmiddelentechnologie sterk in beweging is. In hoeverre komen er alternatieven voor stoom? Ik denk aan verwarmen met elektromagnetische golven. Toch verwacht ik dat stoom een grote rol zal blijven spelen in verwarmingsprocessen, ook van voedsel. Hoe kunnen we de stoomgeneratoren nog energiezuiniger maken? Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en praten daar met klanten over. Een vakbeurs is daarvoor een prima gelegenheid. Dit najaar staan we op ‘Industrial Processing 2014’ in Utrecht (30 september t/m 3 oktober), een vakbeurs voor de procesindustrie in de Benelux. Een goede plek om bij te praten over innovaties in ons vak,” besluit Scharff.

www.scharfftechniek.nl
www.certus.de

Bron: Scharff Techniek