Stäubli: Automatiseren met food grade robots
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stäubli: Automatiseren met food grade robots

  • 14 april 2025

Mei wordt een drukke beursmaand voor de voedingsindustrie met IFFA en Food Tech Event 2025. Kom zeker langs op de stand van Stäubli Robotics en ontdek hoe voedselproducenten dankzij het unieke ontwerp van onze food grade robots hun productiviteit kunnen verhogen en tegelijk blijven voldoen aan de strenge veiligheidsvoorschriften en kwaliteitsnormen.

Tijdens beide events demonstreren we twee Stäubli robots, een TX2-60 HE en een Red Dot Award-winnende TS2-60 HE, die gebruik maken van conveyor tracking technology om rauw vlees te snijden en te behandelen. De TX2 gebruikt een waterjet cutter om te simuleren dat het vlees in porties wordt gesneden en vervolgens op een transportband wordt geplaatst. Wanneer de camera ze detecteert, stuurt de traceerapplicatie de TS2 om ze naar een verpakkingseenheid te transporteren.

Tijdens IFFA tonen we nog een tweede demo: high speed tracking van kant-en-klaarmaaltijden met kip. Een TS2-80 HE robot gebruikt zijn vision sensor, met een SensoPart camera, om de producten nauwkeurig te detecteren. Vervolgens pakt hij de kipdelen voorzichtig maar veilig vast met behulp van een food grade grijper van SoftGripping om snel en nauwkeurig containers te vullen.

Het vermogen van de robots om visco-elastisch en breekbaar voedsel te hanteren met behoud van de vorm en andere eigenschappen van het product, bewijst hun uitzonderlijke mate van controle.

Om de complexe workflows van de voedingsindustrie te ondersteunen, biedt Stäubli Robotics een uitgebreid portfolio HE (humid environment) robots aan die aangepast zijn om procesbetrouwbaarheid te behouden in ruwe omgevingen.

Apparatuur die gebruikt wordt in de voedingsindustrie moet voldoen aan strenge eisen om contaminatie te voorkomen en de voedselveiligheid en -kwaliteit te beschermen. Stäubli’s food grade robots volgen de richtlijnen van de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) voor hygiënisch ontwerp, die algemeen beschouwd worden als de gouden standaard. 

HE robots werken op heel dynamische wijze met uiterste precisie tijdens het snijproces. Ze zijn ontworpen om lange tijd te werken in vochtige en natte omgevingen.

Stäubli robots belichamen de belangrijkste aspecten:

  • Reinigbaarheid: Gemakkelijk te reinigen en bestand tegen intensieve reinigingsprocedures met hogedrukwaterstralen, detergenten en ontsmettingsmiddelen (tot pH-waarde 2 - 12)
  • Compatibiliteit met H1 food grade olie: Ontworpen om te werken met H1 voedselveilige of “hygiënische” olie (HO) zonder prestatieverlies
  • Oppervlakte en structuur: Glad oppervlak zonder spleten, geen externe kabels of aansluitingen en niet uitstekende schroeven. Speciaal behandelde, corrosiebestendige behuizing met partikelafstotende afwerking. Volledig ingekapselde structuur (IP67).
  • Drukregeling: Er wordt voorkomen dat verontreinigende stoffen de interne componenten binnendringen.

Betrouwbare service

Stäubli Robotics biedt een brede waaier aan service en opleidingsmogelijkheden, waaronder on-site herstellingsdiensten wereldwijd om problemen snel op te lossen en klanten te helpen de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van hun robots te maximaliseren. Het resultaat is een robotbeschikbaarheid van 99,95%.

Robuuste service, ondersteuning en training helpen klanten om hun investering veilig te stellen bovenop de efficiëntie, productiviteit en kwaliteitswinst die ze kunnen verwachten. Stäubli robots zijn energie-efficiënt en hebben de beste levensduur in hun klasse voor robots die gebruikt worden in ruwe en gevoelige omgevingen zoals voedselproductie. Hun hygiënisch ingekapseld ontwerp laat snellere reinigingsprocessen toe zonder dat er een afdekking nodig is. Olie kan ook snel ververst worden dankzij de geïntegreerde Stäubli CBI vloeistofconnectoren.

www.staubli.com

Food Tech Event 2025 | Hal 3 Stand 67

IFFA 2025 | Hal 12.0 Stand D31

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025