Versproducten worden doorgaans ingevroren in een verpakking. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat er een groot verschil bestaat tussen de invriessnelheid van de producten verpakt in gesloten massief karton en golfkarton. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit.
Wat is de invriessnelheid van een product verpakt in golfkarton en wat gebeurt er als je hetzelfde product verpakt in massiefkarton?
Massief karton heeft, in tegenstelling tot golfkarton, geen isolerende eigenschappen. De verwachting is dan ook dat de invriestijden zullen verschillen. In het onderzoek, uitgevoerd door het Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI, werden verpakkingen gevuld met gevogelte uitgebreid getest. De temperatuursonde werd steeds in het geometrische midden van de doos geplaatst.
Het verschil in invriessnelheid tussen massief- en golfkarton blijkt significant. De gemiddelde tijd die nodig is om -3° C te bereiken (vanaf circa 5° C) is bij massiefkarton ongeveer 35% korter dan bij golfkarton. Het gevolg: het natuurlijke bederf van het verpakte product in massief karton zal eerder stoppen, wat de kwaliteit van het verpakte product ten goede komt. Bij lagere temperaturen (naar -18° C, gemeten vanaf ongeveer 5° C) is het verschil 25%, ten gunste van massief karton. Het gebruik van luchtgaten lijkt geen invloed te hebben op de invriessnelheid. “Daarbij moet worden aangetekend dat er geen snelvries-systeem werd gebruikt, wat het gebrek aan verschil in de aanwezigheid van luchtgaten kan verklaren”, legt Johan de Neef, Managing Director bij Smart Packaging Solutions uit. “Tijd is vaak een bottleneck in de verwerkingssnelheid”, weet hij. “Door te kiezen voor massief kartonnen verpakkingen om producten in te vriezen, kan een productiviteitsstijging van 25% worden bereikt.”
Bron: Belgisch Verpakkingsinstituut BV
Tijdens controleonderzoek werden er verschillen waargenomen in de uitkomsten met hetzelfde verpakkingstype. Dit is te verklaren door verschillende factoren: door het feit dat het testmateriaal van natuurlijke oorsprong is, door verschillen in vollastgewicht en door de positie van de temperatuursonde. Toch blijft het verschil tussen massief- en golfkarton onbetwistbaar groot. Dit experiment werd uitgevoerd met solitaire verpakkingen. Het is aannemelijk dat het waargenomen verschil in invriestijden waarschijnlijk verder zal toenemen bij palletstapeling.
Johan de Neef is erg tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. “De kortere invriessnelheid was ons bekend uit de praktijk, en de uitkomsten van dit onafhankelijk onderzoek bevestigen onze jarenlange ervaring. Ook benadrukken deze resultaten de voordelen van massief kartonnen verpakkingen voor de voedselveiligheid en de kwaliteit van verpakte producten. Massief kartonnen verpakkingen zijn beter bestand tegen o.a. condensatie, temperatuur- en vochtschommelingen. De hoge vochtbestendigheid maakt ze bijzonder geschikt voor de opslag en het vervoer van verse goederen in koelcellen en diepvriesruimtes. En dankzij de stevigheid zijn ze hoger te stapelen; je profiteert meer van het laadvolume bij de uitgaande logistiek. Dat draagt bij aan een kostenefficiënt logistiek proces.”
De bodem-dekselverpakkingen van Smart Packaging Solutions zijn stevig, compact en flexibel. De 4-punts verpakking kan uitgevoerd worden met versterkte hoeken of dubbele wanden, al naar gelang de eisen voor transport. De 6-punts variant heeft de bodem en deksel gecombineerd en kan als opvallende schappresentatie worden gebruikt. Voor de meeste vochtige omgevingen kan een PE-coating worden toegepast die zelfs bij een luchtvochtigheid van 95% sterk en lekbestendig blijft. “Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van gewicht, bedrukking en afwerking. Voor iedere situatie is er een klantspecifieke oplossing”, belooft Johan. “Wij leveren duurzame, betrouwbare en innovatieve maatwerkverpakkingen, die garant staan voor kwaliteitsbehoud en voedselveiligheid. Met respect voor mens en milieu: door zo min mogelijk te verspillen, en door te recyclen waar we kunnen”, besluit hij.
Bron: Smart Packaging Solutions