Robotisering: nut en noodzaak
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Robotisering: nut en noodzaak

  • 12 oktober 2020
  • Door: Henk van Luinen

Voedselveiligheid, ofwel het waarborgen van de voedselkwaliteit, is van cruciaal belang bij de productie en verpakking van ons voedsel. Hygiënisch ontwerp, automatisering en robotica spelen hierbij inmiddels een essentiële rol. 

De voedingsmiddelenindustrie investeert meer en meer in automatisering, digitalisering en robotisering. De branche moet wel; mede doordat personeel - vooral voor het zwaardere oncomfortabele werk - steeds lastiger te vinden is. Maar ook om de voedselveiligheid beter te borgen. Mensen kunnen immers, ondanks het naleven van de hygiëneprotocollen, onbewust bacteriën de productie in brengen.

Vis en garnalen

Machinebouwer Cabinplant combineerde daarom voedselverwerking en verpakken van vis en garnalen in één robot-ondersteund handlingsysteem. Alle verwerkingsstappen, waaronder het scheiden van kop en staart, het verwijderen van ingewanden en het sorteren op grootte, worden uitgevoerd in één pick-and-place-operatie, en een Delta-robot plaatst uiteindelijk de individuele producten van de aanvoerband zo in de verpakking. Afhankelijk van het type product, grootte en gewicht, verwerkt en verpakt deze robot tussen 40 en 50 vissen of garnalen per minuut. Jan Tøffner Andersen, Marketing Manager bij Cabinplant noemt dit een goed voorbeeld van hoe robotica de efficiëntie kan verhogen door menselijke arbeid op productielijnen met zwaar en repetitief werk te verminderen. “Het eentonige, zware werk en werken in (erg) koude ruimtes zorgen vaak ook voor ziekteverzuim. Nu zijn er minder werknemers aan de lijn nodig. Dit personeel wordt nu op andere plekken in het bedrijf ingezet, waar het comfortabeler werken is. Door de menselijke factor in het productieproces te verminderen, verlaagt de productiefaciliteit het risico op besmettingen.” 

De inzet van technologie gaat niet alléén over het vervangen van bestaande menselijke taken door computers of robots. We zullen de komende jaren steeds meer nieuwe werkprocessen ontdekken en er gaan nieuwe vragen ontstaan. Hoe en waar kunnen software, machines en robots mensen ondersteunen in hun werk? Voor welke nieuwe taken kunnen computers worden ingezet? Denk aan het verwerken van de enorme hoeveelheden data die robotisering oplevert. Hoe ga je  daar realtime de juiste informatie uit naar boven te halen?”

Waar te beginnen

Bedrijven die automatiseren, staan voor vele vragen en keuzes. Wat is de invloed van robots op de inrichting van productieruimtes? Wat betekent het voor de opleidingseisen van je personeel? Niet alle beschikbare nieuwe technieken zijn zomaar in te zetten in jouw productieproces. Om nieuwe technologieën daadwerkelijk te integreren is een grondige analyse nodig. Wat is er mogelijk? Ook een analyse voor de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van een productielijn is nuttig. Wil je stappen zetten; groot of klein? Ga er over in gesprek met je leverancier(s) van productie- en verpakkingsmachines. Op basis van deze gesprekken en jouw analyses maak je een gestructureerde ‘roadmap’ en plan van aanpak. 

*Business Development Manager Robotica & Motion bij Schneider Electric

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2020