Smeerbaarheid bevordert duurzame voedselproductie: Ontdek de impact
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

'Smeerbaarheid' verduurzaamt voedselpro­ductie

  • 20 juni 2023

Anouk Lie-Piang heeft een model ontwikkeld om de invloed van 'verrijkte ingrediënten' op de structuur van voedingsmiddelen te voorspellen. Het denken vanuit de functionaliteit van ingrediënten opent nieuwe mogelijkheden voor een duurzamere voedselproductie en biedt innovatieve perspectieven voor productontwikkeling in de voedselindustrie.

Voedselproducten bestaan uit diverse ingrediënten om de gewenste eigenschappen zoals houdbaarheid, smaak en textuur te verkrijgen. De onderzoeksgroep van Lie-Piang streeft naar verduurzaming van de ingrediëntenproductie. Gewoonlijk worden ingrediënten geïsoleerd uit agrarische producten, zoals tarwe en sojabonen. Het produceren van deze isolaten vergt echter aanzienlijke hoeveelheden water, chemicaliën en energie.

Verrijkte ingrediënten als duurzame alternatieven

Lie-Piang richtte zich op verrijkte ingrediënten, die duurzamer zijn omdat ze minder bewerkingsstappen hebben ondergaan. Het gebruik ervan is echter uitdagender vanwege hun complexiteit en het ontbreken van uniformiteit in het eindproduct. Lie-Piang bestudeerde de functionaliteit van deze ingrediënten om te bepalen hoe ze succesvol toegepast kunnen worden in voedselproducten.

Een innovatieve methode voor productontwikkeling

Met haar ontwikkelde methode kunnen productontwikkelaars de functionaliteit van ingrediënten voorspellen. Door bijvoorbeeld de 'smeerbaarheid' of 'gelstructuur' van een ingrediënt te bepalen, kunnen verrijkte ingrediënten op dezelfde wijze als isolaten gebruikt worden, zonder concessies te doen aan de eigenschappen van het eindproduct. Dit geeft productontwikkelaars de mogelijkheid om achterwaarts te werken en de benodigde ingrediënten en concentraties te bepalen voor specifieke producten.

Hoewel voor bepaalde producten ingrediënten met hogere puurheid en conventionele productiemethoden nodig kunnen zijn voor maximale duurzaamheid, kunnen minder pure ingrediënten vaak dezelfde functionaliteit bieden op een duurzamere manier. Hierdoor kan het eindproduct vrijwel identiek zijn, maar wordt het wel op een milieuvriendelijkere wijze geproduceerd.

Een expert-informed machine learning-model

Lie-Piang's methode maakt gebruik van machine learning, een innovatieve techniek in de voedingsmiddelenindustrie. Hoewel het meer gericht is op voorspelling dan begrip, blijft de uiteindelijke keuze bij de voedseltechnoloog. Door hun expertise kunnen zij de modellen sturen en zo een expert-informed machine learning-model ontwikkelen.

Resource-online.nl

Bron: Wageningen Resource