Skal werkt vanaf 2021 met nieuw risicomodel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Skal werkt vanaf 2021 met nieuw risicomodel

  • 21 december 2020

Vanaf 2021 werkt Skal Biocontrole met een risicomodel om te bepalen in welk toezichtarrangement een bedrijf valt. In 2021 zijn er twee arrangementen voor gecertificeerde bio-bedrijven: hoog risico en normaal risico. Omdat de 10% bedrijven die in het hoog risico vallen, ook een hoger tarief moeten betalen, vragen veel bedrijven zich af of ze onder hoog risico vallen. 

Wat is risico?

Als een kans klein is, maar het effect groot, is er sprake van een hoog risico. Andersom werkt het ook zo dat als de kans groot is, maar het effect klein, het risico ook alsnog hoog is. 

Risicoscore

Het risicomodel werkt met een risicoscore per bedrijf. Hoe hoger de risicoscore van een bedrijf, hoe groter de kans dat het bedrijf in de hoogste 10% valt. Het model werkt met meerdere variabelen om tot een risicoscore te komen. De bio-omzet weegt zwaar in het risicomodel, net als de hoeveelheid en het type biologische bedrijfsactiviteiten. Wat ook meeweegt is of een bedrijf biologische en gangbare productie combineert. Voor productiebedrijven weegt daarnaast mee hoeveel bio-producten er bij Skal zijn geregistreerd en of dat aantal de laatste tijd erg is gegroeid. Voor landbouwbedrijven tellen het aantal afgegeven ontheffingen mee in de risicoscore. En als laatste weegt natuurlijk de afwijkingengeschiedenis van elk bedrijf mee. Als deze variabelen samen bepalen de risicoscore van het bedrijf.

Wat betekent het hoog-risico in de praktijk?

De 10% bedrijven met de hoogste risicoscores, vallen in 2021 in het toezichtarrangement Hoog Risico. Dit toezichtarrangement betekent dat deze bedrijven twee volledige inspecties krijgen in 2021. Daarnaast wordt het risicomodel ook gebruikt voor de steekproef van onaangekondigde inspecties en voor monstername. Dus naast de twee volledige inspecties, is de kans ook groter dat Skal onaangekondigd komt controleren of een monster komt nemen van perceel of product als je bedrijf in het toezichtarrangement Hoog Risico valt. Als laatste geldt voor de bedrijven in het toezichtarrangement Hoog, ook een hoger tarief.

skal.nl

Bron: Skal