Saskia Stender: Duurzaamheid: een recept voor balans
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Saskia Stender: Duurzaam­heid: een recept voor balans

  • 10 februari 2025
  • Door: Saskia Stender

Duurzaamheid, een woord dat we steeds vaker horen. In de voedingsindustrie raakt het álles. Van energieprijzen tot dierenwelzijn, van de impact van veehouderij op het milieu tot de sociale cohesie in onze samenleving. Het zijn grote thema’s, maar ze komen samen in één vraag: hoe vinden we de balans?

De energieproblematiek houdt ons allemaal bezig. De kosten rijzen de pan uit, terwijl de roep om verduurzaming groeit. Voor ondernemers in de voedingsindustrie betekent dit zoeken naar slimme oplossingen: voor energiebesparing, efficiëntere processen, en vooral duurzame energiebronnen. Dit alles terwijl grondstoffenprijzen blijven schommelen en de marges onder druk staan.

Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen cijfers. Het raakt ook onze ethiek. Dierenwelzijn bijvoorbeeld. Hoe kunnen we als sector bijdragen aan een duurzamere veehouderij, met respect voor dieren én een lagere milieubelasting? Minder uitstoot, meer welzijn. Het is mogelijk, maar vraagt om innovatieve oplossingen en een andere mindset.

En dan is er nog de sociale kant van de zaak. Economische groei is belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van mensen. Duurzaamheid betekent óók zorgen dat iedereen mee kan doen. Denk aan eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en het creëren van een omgeving waarin iedereen gelijke kansen krijgt.

Tijdens onze OSV-netwerkbijeenkomsten merk ik altijd hoe krachtig kennisdelen is. We leren van elkaar, inspireren elkaar, en maken samen stappen naar een duurzamere toekomst. Want één ding is zeker: alleen samen krijgen we het voor elkaar. Duurzaamheid is geen project, het is een proces. Een proces waarin we blijven groeien, leren, en balanceren.

Saskia Stender
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025