Risicoanalyse tilt houdbaarheid koelvers omhoog
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Risicoanalyse tilt houdbaarheid koelvers omhoog

  • 09 juni 2023

TOP BV heeft een methode ontwikkeld om de houdbaarheid van koelverse producten naar nieuwe hoogten te tillen. Dankzij hun innovatieve risicoanalyse kunnen foodproducenten de kwetsbare plekken van een product ontdekken en aanpakken om de houdbaarheid te verlengen. Bijvoorbeeld van 8 dagen naar 2 weken.

Volgens levensmiddelentechnoloog Justus Veenemans van TOP BV wordt de risicoanalyse in eerste instantie gebruikt om de houdbaarheid van koelverse producten te bepalen. Echter, de analyse biedt veel meer mogelijkheden. Veenemans legt uit: "We kunnen ook de zwakke punten identificeren en aanbevelingen doen voor procesverbeteringen, waardoor de houdbaarheid van producten kan worden verlengd."

Maatwerk

Elke risicoanalyse is maatwerk, aangezien er talloze variabelen zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Veenemans legt uit dat er meestal gekeken wordt naar ongeveer twaalf pathogenen, voornamelijk bacteriën, afhankelijk van factoren zoals de samenstelling van het product, het proces en de grondstoffen. Hoewel producenten vaak hoogwaardige grondstoffen gebruiken en hygiënisch te werk gaan, kunnen pathogenen zoals Listeria monocytogenes en Bacillus cereus nog steeds aanwezig zijn. Zelfs kleine hoeveelheden van deze bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen en leiden tot bederf van het product of zelfs voedselvergiftiging veroorzaken.

Veenemans benadrukt dat het beschermen van de consument een belangrijke drijfveer is. Door het vaststellen van een uiterste houdbaarheidsdatum kunnen consumenten veilig voedsel consumeren. Daarvoor is het essentieel om te weten met welke populaties pathogenen men in het meest ongunstige geval te maken kan hebben. TOP BV haalt deze informatie uit bestaande gegevens van de producent of certificaten van ingrediëntenleveranciers. Indien nodig wordt aanvullende informatie opgezocht in de wetenschappelijke literatuur.

Kwetsbare plekken aanpakken

Met behulp van deze informatie worden modellen ontwikkeld die de groei van bacteriepopulaties voorspellen op basis van procescondities en de samenstelling van het product. Het modelleerwerk van TOP gaat verder dan het bepalen van de houdbaarheidsdatum alleen. Door de identificatie van kwetsbare plekken kan TOP producenten adviseren over hoe zij de houdbaarheid van hun producten kunnen verlengen. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een verlenging van de houdbaarheid van 8 dagen naar 2 weken door het aanpakken van kritieke punten.

Top-bv.nl

Bron: TOP BV