Reststromen als grondstof voor voeding stap dichterbij dankzij Multiphase Dryers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Reststromen als grondstof voor voeding stap dichterbij

  • 21 december 2023

Het efficiënt opwaarderen van voedsel- en drankreststromen krijgt een boost met de innovatieve droogtechniek van Multiphase Dryers. Deze start-up heeft een methode ontwikkeld die gebruikmaakt van laagwaardige restwarmte om op een kosteneffectieve wijze vochtige reststromen uit de voedings- en drankenindustrie te drogen en te upgraden. De Limburgse Ontwikkelings- en Investeringsmaatschappij (LIOF) investeert vanuit het Limburg Vroege Fase Fonds om de verdere ontwikkeling van het prototype naar een condenserende droger mogelijk te maken en de commerciële haalbaarheid te valideren.

Traditionele droogprocessen vereisen hoogwaardige warmte, vaak afkomstig van aardgas, elektriciteit of steenkool, waardoor ze kostbaar en milieubelastend zijn. De drogers van Multiphase Dryers maken echter gebruik van restwarmte met een temperatuur van slechts 50 graden, die anders verloren zou gaan. Hierdoor kunnen vochtige reststromen op een betaalbare en duurzame manier worden geüpgraded, een veelbelovende ontwikkeling voor bedrijven in de voedings- en drankensector.

Interessant voor Agrifood Bedrijven

De droogtechnologie van Multiphase Dryers biedt mogelijkheden voor agrifoodbedrijven met vochtrijke bijproducten en biobased reststromen. Denk aan de verwerking van aardappelschillen tot aardappelpuree of het upgraden van bierbostel tot ingrediënten voor brood, vleesvervangers of banket. Veel voorkomende reststromen, die momenteel onbenut blijven of hooguit dienen als nat veevoer, kunnen zo waardevolle grondstoffen worden.

Pilot van Start in 2024

De praktijktest van de Multiphase Dryers staat gepland voor het tweede kwartaal van 2024. Deze pilot zal worden uitgevoerd bij bedrijven met monostromen, waarbij de drogers worden toegepast op reststromen van één specifiek product. Dit kan variëren van voedselproductiebedrijven tot verwerkende industrieën. De pilot is bedoeld om ervaring op te doen, de drogers verder te ontwikkelen en de commerciële toepasbaarheid te beoordelen. De inspanningen worden ondersteund door de investering van LIOF, dat sterk inzet op innovaties in de beginfase via het Limburg Vroege Fase Fonds.

Liof.nl

Bron: LIOF