Renewi zet voedselafval om in vluchtige vetzuren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Renewi zet voedselafval om in vluchtige vetzuren

  • 30 januari 2023

Renewi Organics richt zich op de verwerking van organische reststromen waaronder over-de-datum producten. Renewi Organics publiceerde samen met IHE Delft Institute for Water Education een wetenschappelijk artikel over de productie van vluchtige vetzuren uit voedselafval.

Het artikel is gebaseerd op een afstudeerproject van stagiaire Alice Law waarbij uitgebreid onderzoek gedaan is naar de productie van vetzuren uit over-de-datum producten van supermarkten. Uit deze studie blijkt dat in compacte systemen met korte verblijftijden voedselafval efficiënt om kan worden gezet in vluchtige vetzuren.

Duurzame en kosteneffectieve oplossingen

Deze vluchtige vetzuren kunnen vervolgens in verschillende processen opgewerkt worden tot hoogwaardige producten zoals biopolymeren. Biopolymeren worden gebruikt voor veel toepassingen, zoals coatings voor meststoffen met gecontroleerde afgifte en landbouwfolie (producten die zeker in de natuur terecht komen). Een goed gecontroleerd proces voor efficiënte vetzuurproductie is dus de eerste stap in de verwaarding van organische reststromen naar hoogwaardige circulaire producten.

“We zijn erin geslaagd om vetzuren te produceren met hoge conversiesnelheden en goede rendementen uit onze bestaande organische reststromen”, zegt Laurens Welles, Proces Technoloog Renewi Organics. “Hiermee zijn we een stap dichter bij de ontwikkeling van een bioraffinageproces voor het opwerken van laagwaardig organisch afval tot hoogwaardige biologisch afbreekbare biopolymeren. Hiermee kunnen we in de toekomst duurzame en kosteneffectieve afvalverwerkingsoplossingen mogelijk maken.”

Lees het volledige wetenschappelijke artikel
Renewi.com

Bron: Renewi Organics