Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton brood door de verkooppunten retour gestuurd naar de producent. Daarvan is eenderde geschikt om z’n weg terug te vinden in de consumptie. Met de vraag ‘hoe dan?’ zaten de bakkers van het noordelijk samenwerkingsverband Bakery Sweets Center in de maag. Hoe kunnen we brood circulair maken? In een onderzoeksproject van Mbo Life Sciences (onderdeel van Aeres MBO Leeuwarden) en Hogeschool van Hall Larenstein werd van dit brood versuikerde broodpasta gemaakt: een ingrediënt met ongekende mogelijkheden.
In totaal werden 13 producten onderworpen aan een keuring. Van scones en ontbijtkoek tot roomijs en granolabars. En ja, zelfs brood. Het lekkerste product? Dat is het bosvruchten sorbetijs van studenten Margaretha en Kamira. De verkiezing om het product met het meeste commerciële perspectief eindigt in gelijkspel. De brosse koffiekoekjes van student Corina en de speculaaspasta voor op brood van medestudenten Mick en Jente blijken toekomst te hebben in het schap.
Met deze resultaten gaat fase 2 in: de verdere uitwerking van de producten, de ingrediëntendeclaratie en heel belangrijk: de traceability. Daarna volgt opschaling van het project: misschien wel het plaatsen van een heuse broodpastalijn binnen een van de partnerbedrijven van Bakery Sweets Center.
Het retourbroodproject is ontstaan vanuit de wens naar het reduceren van voedselverspilling en duurzamer omgaan met voedsel. Binnen het netwerk van bakkerij- en zoetwarenbedrijven Bakery Sweets Center, waarin ruim 30 bedrijven, kennisinstellingen en overheid zich verenigen, zoeken studenten, onderzoekers en ondernemers samen naar oplossingen voor deze vraagstukken. Bij het retourbroodproject zijn onder meer betrokken: Mbo Life Sciences, Aeres MBO Leeuwarden, Hogeschool van Hall Larenstein, EBIC en partnerbedrijven van Bakery Sweets Center.
Bron: Bakery Sweets Center