Publieke organisaties zetten koers naar eiwittransitie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Publieke organisaties zetten koers naar eiwittransitie

  • 09 juni 2023

Wageningen University & Research onthult dat publieke organisaties de sleutel kunnen zijn om de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten in een stroomversnelling te brengen. Het onderzoek toont aan dat overheden, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en gevangenissen enorme kansen hebben om via hun inkoopbeleid deze transitie te versnellen. Aanbevelingen omvatten het creëren van draagvlak en positieve ervaringen met plantaardig eten, evenals het bieden van financiële prikkels.

Hoewel de noodzaak van de eiwittransitie bekend is, verloopt de verschuiving naar plantaardig voedsel langzaam. Recente cijfers tonen slechts een lichte stijging van het aandeel plantaardige eiwitten aan. Het onderzoek benadrukt dat publieke organisaties een norm kunnen stellen door voedselinkoop, aangezien hier aanzienlijke hoeveelheden voedsel worden geconsumeerd.

Interviewstudie

Een interviewstudie identificeerde kansen en barrières voor het bevorderen van plantaardige consumptie. Bewustwording binnen publieke organisaties is essentieel, evenals investeringen in de eiwittransitie en het opnemen ervan in beleid en contracteisen. Een gevarieerd, gezond en duurzaam aanbod, afgestemd op de behoeften van de doelgroep, is van belang.

Overheden

Beleidsmakers kunnen de invoering van de eiwittransitie faciliteren door het opnemen ervan in het beleid en financiële prikkels te bieden. Overheden kunnen een voorbeeldrol vervullen door stappen te zetten naar een meer plantaardig aanbod in hun eigen inkoopbeleid en door publieke organisaties te ondersteunen.

Dit onderzoek benadrukt de cruciale rol van publieke organisaties bij het bevorderen van de eiwittransitie en biedt concrete actiepunten voor implementatie. Samen kunnen we de verschuiving naar plantaardig voedsel versnellen, met positieve gevolgen voor gezondheid en duurzaamheid.

Wur.nl

Bron: Wageningen Universiteit & Research