Prijskloof vlees en vleesvervangers krimpt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Prijskloof vlees en vleesver­vangers krimpt

  • 12 april 2022

De prijsverschillen tussen dierlijke en plantaardige producten worden steeds kleiner. Sommige plantaardige producten zijn zelfs goedkoper dan hun dierlijke tegenhanger. Dit blijkt uit onderzoek van Questionmark in opdracht van ProVeg. Het is de eerste keer dat prijsverschillen tussen dierlijke producten en hun plantaardige tegenhangers in Nederlandse supermarkten systematisch in kaart worden gebracht.

Prijsverschil daalt

Questionmark analyseerde de prijzen van dierlijke en plantaardige producten bij marktleider Albert Heijn over de afgelopen vijf jaar. Daaruit kwam duidelijk een daling van het prijsverschil naar voren. Waren vegetarische kipstukjes in 2019 nog 75 cent duurder (per 100 gram) dan dierlijke kipstukjes, in 2022 is dat nog maar 13 cent. Het prijsverschil in gehakt viel in dezelfde periode terug van 24 cent naar 6 cent. Bij sojamelk is het prijsverschil in de afgelopen jaren zelfs geheel verdwenen.

Helft producten nog duurder

Voor 32 verschillende productsoorten is de ‘laagsteprijskloof’ berekend: het prijsverschil per 100 gram tussen de goedkoopste plantaardige versie en de goedkoopste dierlijke versie. Daarnaast werd de goedkoopste plantaardige versie vergeleken met de duurste dierlijke versie, om te zien of het plantaardige product in elk geval binnen de prijsrange viel van dierlijke varianten. In 20% van de gevallen bleek een plantaardige versie al goedkoper dan de goedkoopste dierlijke versie. 33% van de plantaardige producten werd geclassificeerd als ‘betaalbaar’. De overige 47% bleek duurder.

Plantaardig winkelen nog steeds duurder 

Ondanks dat steeds meer plantaardige producten goedkoper worden dan dierlijke, is een klant die voor plantaardige alternatieven kiest onder de streep vaak nog wel duurder uit. De onderzoekers vulden een denkbeeldig winkelmandje met de goedkoopste variant van de 12 meest gangbare plantaardige producten die in (bijna) alle supermarkten te koop zijn. Zo’n winkelmandje bleek bij alle supermarkten duurder uit te vallen dan een mandje dat gevuld was met de goedkoopste dierlijke varianten. Het grootste prijsverschil, bij Dirk, bedroeg €5,23, wat betekent dat het plantaardige mandje daar maar liefst 24% duurder is dan het dierlijke. Bij anderen supermarkten (Aldi, Jumbo, Plus) was het prijsverschil beperkt, namelijk minder dan 5%.

Prijs is een barrière

Een eerdere peiling van ProVeg liet al zien dat de perceptie dat vervangers duur zijn een flinke barrière vormt voor mensen om over te stappen op een meer plantaardig dieet. 55% van de ondervraagden gaf daarin aan dat de te hoge prijs voor hen een reden is om niet vaker voor plantaardig te kiezen. Dit nieuwe onderzoek duidt er op dat die perceptie echter niet geheel juist is.

Ook roept het rapport supermarkten op om plantaardige producten vaker in de aanbieding te doen en in grotere voordeelverpakkingen te verkopen. In het onderzoek werden alleen producten vergeleken met een vergelijkbare verpakkingsgrootte. Maar voor kilopakken gehakt of melkverpakkingen van 2 liter bestaat nog geen plantaardig alternatief.

Bekijk het hele rapport ‘Hoe betaalbaar is plantaardig?’

www.proveg.com

De onderzoekers vergeleken in zes supermarkten (AH, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Dirk) de dierlijke en plantaardige versies van 32 verschillende productsoorten.


Bron: Proveg