Denemarken lanceert plan duurzame voedingscultuur
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Plan Denemarken voor duurzame voedings­cultuur

  • 16 oktober 2023

Plantaardige voedingsmiddelen vertegenwoordigen een duurzame visie voor onze toekomst, met het potentieel om onze klimaatvoetafdruk aanzienlijk te verminderen. In lijn met de Officiële Voedingsrichtlijnen zet de Deense regering zich in voor de versterking van haar plantaardige voedsel- en landbouwsector. Dit initiatief beoogt elke schakel in de voedselketen te inspireren, van boeren en producenten tot consumenten.

"Plantaardige voedingsmiddelen" omvatten een breed scala, waaronder granen, fruit en groenten, maar ook schimmels, algen en gunstige micro-organismen. Om het actieplan te versterken, is uitgebreid onderzoek gedaan met betrokkenheid van gerenommeerde instellingen zoals de Universiteit van Aalborg en de Universiteit van Kopenhagen. Ze boden inzicht in de industrie, ontwikkelingstrajecten en zelfs casestudies uit landen met groeiende plantaardige sectoren.

Samenwerking stond voorop: ongeveer 30 stakeholders uit diverse sectoren deelden hun onschatbare inzichten, wat zorgde voor een goed uitgebalanceerd plan.

Kernpunten van het regeringsplan zijn:
Versterken van de basis: Versterk de Deense grondstoffenbasis door gerichte subsidies en ontwikkelingsinitiatieven.
Versterken van de waardeketen: Versterk de gehele waardeketen voor plantaardig voedsel en leg nadruk op samenhang bij elke stap.
Stimuleren van verkopen: Streef ernaar de verkoop te verhogen van de benchmark van 32 miljard DKK in 2021.
Bevorderen van export: In 2023 en 2024 zal de branding van de Deense plantaardige voedingssector worden geïntensiveerd via Food Nation, ondersteund door Deense ambassades.
Innovatie door onderzoek: Samenwerken tussen de overheid en stakeholders om Denemarken te positioneren als wereldleider op het gebied van plantaardige voedselproductie.

Met dit actieplan staat Denemarken strategisch sterk om op de voorgrond te treden van de plantaardige revolutie.

Fvm.dk

Beeld: ©Helenc_photo/Shutterstock.com

Bron: Ministeriet for Fodevarer Landbrug og Fiskeri