Overheid reserveert 60 miljoen euro voor kweekvlees en -zuivel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Overheid reserveert 60 miljoen euro voor kweekvlees en -zuivel

  • 19 april 2022

De overheid heeft aangekondigd 60 miljoen euro te reserveren voor onderwijs, onderzoek en opschaling op het gebied van kweekvlees en -zuivel (cellulaire agricultuur). Hiermee hoopt men de Nederlandse kweekvleessector verder te ontwikkelen en de transitie van traditionele dierlijke landbouw naar kweekvlees te faciliteren, versnellen en commercialiseren. De indieners hebben voor ogen om met de plannen Nederland de internationale koploper te maken, met een gunstig vestigingsklimaat, een groot verdienvermogen en minder schadelijke uitstoot. 

Het voorstel bestaat uit vijf werkstromen: een onderwijsprogramma, een onderzoeksprogramma, opschalingsfaciliteiten, transitiestimulering en valorisatie. Het voorstel is ingediend door het ministerie van LNV namens een samenwerking van twaalf organisaties en bedrijven, verenigd in de CAN-stichting. In de eerste fase worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van het ecosysteem, vervolgens wordt deze verder ontwikkeld in de tweede fase. Uiteindelijk zal in de derde fase gewerkt worden aan scale-out en internationalisatie.

De sector en de technologie waar dit voorstel zich op richt is nog in ontwikkeling maar heeft potentie. De opkomst van kweekvlees en -zuivel zijn belangrijk voor de voedseltransitie. De commissie is positief over het onderwerp, de krachtige vernieuwing die eruit spreekt en de uitgangspositie van Nederland.

Nationaalgroeifonds.nl

Bron: Nationaal Groeifonds