Oproep voor Gentechvrije Voeding Bereikt Tweede Kamer
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Oproep voor gentechvrije voeding bereikt Tweede Kamer

  • 04 oktober 2023

Op 3 oktober stapten vertegenwoordigers van de Biowinkelvereniging naar de Tweede Kamer met een krachtige boodschap, ondersteund door een indrukwekkende 45.000 handtekeningen. Hun eis? Behoud de transparantie en keuzevrijheid in ons voedsel en bescherm het recht van de consument om te weten wat ze consumeren.

Deze overweldigende respons is het resultaat van de petitie ‘houd ons voedsel gentechvrij’, gelanceerd in reactie op de nieuwe Europese wet voor de regulering van 'Nieuwe Genomische Technieken' (NGT’s). Deze wet zou innovatieve technieken zoals CrisprCas dereguleren, waardoor producten onopgemerkt en zonder etikettering in de schappen kunnen belanden. Dit maakt de weg vrij voor voedselproducten waarvan de oorsprong voor consumenten onbekend blijft.

Niet alleen consumenten maken zich zorgen. Ook biologische boeren vrezen voor kruisbesmetting met NGT gewassen, waardoor hun producten ongewenst en onopgemerkt genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) kunnen bevatten. De biologische sector pleit daarom voor strikte etiketteringseisen en vraagt het Europees Octrooibureau om het patenteren van natuurlijke eigenschappen onmogelijk te maken.

Michaël Wilde, directeur van Bionext, benadrukt de ernst van de situatie: “Een kernprincipe van biologische landbouw is de uitsluiting van GMO's, een principe stevig verankerd in de Europese wetgeving. Een beleidsverschuiving die deze basis ondermijnt, bedreigt de geloofwaardigheid en het vertrouwen in biologische producten.”

Naast de steun van tienduizenden burgers, wordt de petitie ook gesteund door prominente organisaties zoals Bionext, Greenpeace en Stichting Zaadgoed, die gezamenlijk de urgentie van het behoud van gentechvrije voeding onderstrepen.

Nu, met zoveel handtekeningen op tafel, wordt het duidelijk: Nederlanders willen transparantie, keuzevrijheid en bescherming van hun voedsel en de biologische sector waarin ze geloven. Het is aan de Tweede Kamer om te beslissen of ze deze roep beantwoorden.

Bionext.nl

Bron: Bionext