Onderzoek onthult inzicht in diffusie van Listeria
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Onderzoek onthult inzicht in diffusie van Listeria

  • 13 juni 2023

Minh Tran, onderzoeker aan het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), heeft met zijn promotieonderzoek belangrijke inzichten verkregen in de diffusieprocessen van bacteriën en de implicaties ervan voor de bestrijding van Listeria monocytogenes. Zijn onderzoek werpt nieuw licht op de beweging van eiwitten en hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen, en benadrukt het belang van temperatuur en stress op eiwitdiffusie.

Tran's onderzoek richtte zich specifiek op Listeria monocytogenes, een belangrijke ziekteverwekker die ernstige voedselvergiftiging bij mensen veroorzaakt. Zijn bevindingen tonen aan dat Listeria een uniek vermogen heeft om hypertonische stress te weerstaan, wat cruciale informatie biedt voor de ontwikkeling van strategieën om de ziekteverwekker effectief te bestrijden.

Computersimulaties

Naast zijn werk met Listeria monocytogenes heeft Tran geavanceerde computersimulaties gebruikt om de diffusie van eiwitten in het periplasma van Escherichia coli te onderzoeken. Zijn studie heeft eerdere aannames betwist en de invloed van omringende membranen op de diffusiecoëfficiënt aangetoond.

Resultaten

De resultaten van Tran's onderzoek hebben belangrijke implicaties voor ons begrip van de fysiologie van Listeria monocytogenes en kunnen leiden tot nieuwe strategieën voor de bestrijding van deze ziekteverwekker. Tran heeft zijn onderzoek uitgevoerd tijdens zijn promotietraject bij het GBB, met financiering via een Europees Marie Skłodowska-Curie programma. Hij is momenteel werkzaam als postdoc aan de Uppsala University, waar hij zijn onderzoek voortzet.

Beeld: ©ggw1962/Shutterstock.com

Rug.nl

Bron: RUG