Belgische zuivelindustrie behaalt recordomzet in 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Belgische zuivelin­dustrie behaalt recordomzet in 2022

  • 12 juni 2023

De Belgische zuivelindustrie behaalde in 2022 een recordomzet van meer dan zeven miljard euro, wat neerkomt op een stijging van 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondanks deze positieve cijfers zijn er echter uitdagingen voor de industrie. De stijging van de omzet is voornamelijk te danken aan hogere prijzen, aangezien de verwerking van zuivel met 1 procent is gedaald. Veel zuivelbedrijven hadden moeite om de sterk gestegen melkprijzen aan de consument door te berekenen.

De melkproductie in Vlaanderen steeg met 4,5 procent, terwijl de Waalse melkveehouders een stabiele productie handhaafden. De hogere melkprijs stimuleerde de melkproductie in Vlaanderen, terwijl dit effect niet werd waargenomen in Wallonië. Desondanks daalde het volume aan verwerkte melk met 1 procent tot 4,7 miljoen liter. De groei van de Belgische melk in de melkverwerking van 80 procent in 2018 naar 92 procent in 2022 benadrukt de sterke band tussen de zuivelindustrie en de Belgische melkveehouders.

Ontgoocheling over houding retail

Hoewel het volume aan verwerkte melk daalde, steeg de omzet van de Belgische zuivelindustrie toch. De omzet bedroeg in 2022 7,07 miljard euro, een stijging van 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De sterke stijging van de kosten, met name voor melk en andere grondstoffen zoals energie en verpakkingen, kon echter niet volledig worden doorberekend aan de consumentenmarkt. Dit zorgde voor een moeilijk jaar, vooral voor zuivelbedrijven die actief zijn op de consumentenmarkt.

Maatschappelijke prestaties wel in de lift

De onderhandelingen met de retailsector verliepen teleurstellend, met een "moordende concurrentieomgeving" in de Belgische detailhandel. Ondanks de uitdagingen bleven de werkgelegenheid en investeringen in de zuivelindustrie groeien. Het aantal banen steeg met 2 procent tot 6.708, wat uitzonderlijk is in de Belgische voedingsindustrie. Ook de investeringen namen toe, van 169 miljoen euro in 2021 naar 180 miljoen euro in 2022. Het handelsoverschot verdubbelde in twee jaar tijd tot 488 miljoen euro, wat aangeeft dat de uitvoer van zuivelproducten sterk groeide.

Ondanks de moeilijkheden en de druk op de rendabiliteit blijft de zuivelindustrie vertrouwen hebben in de toekomst, zoals blijkt uit de investeringen in capaciteit, verpakkingslijnen en energiebesparende technieken. Het handhaven van een positief handelsoverschot en het behoud van werkgelegenheid benadrukken de veerkracht van de Belgische zuivelindustrie.

Vilt.be

Bron: VILT