Omzet biologische voeding groeit met 51% in vijf jaar tijd
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Omzet biologi­sche voeding groeit met 51% in vijf jaar tijd

  • 10 oktober 2024

De omzet van biologische producten in Nederland is in de afgelopen vijf jaar met ruim 50% gestegen, zo blijkt uit recente cijfers van CPS GFK. Met een groei van 51,7% steeg de omzet naar 1,4 miljard euro, terwijl de rest van de markt met slechts 25% groeide. Deze forse toename is voornamelijk te danken aan het grotere aanbod van biologische producten in supermarkten.

Toenemend aanbod stimuleert groei

In veel winkels is het biologische assortiment de afgelopen jaren flink uitgebreid. Supermarkten spelen hierin een cruciale rol, aangezien zij goed zijn voor 76% van de totale biologische omzet. Door meer ruimte te geven aan biologische producten en deze vaak standaard aan te bieden, zijn consumenten geneigd vaker voor biologisch te kiezen. Deze strategie heeft geleid tot een forse groei in de biologische sector, die in de eerste helft van 2024 zelfs nog verder toenam.

Biologisch blijft winnen aan populariteit

In de eerste zes maanden van 2024 groeide de biologische omzet met 10%, terwijl de rest van de markt met 2% daalde. Categorieën zoals biologische kip en gevogelte kenden een groei van 31%, terwijl citrusvruchten, yoghurt en tomaten met meer dan 10% toenamen. Door de inzet van nudging, zoals schapkaartjes en vloerstickers, wisten supermarkten bovendien de verkoop van biologische producten verder te stimuleren. Tussen 2021 en 2024 werden er maar liefst zeven nudging-campagnes uitgevoerd in het kader van de Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio uit Europa’.

Bionext.nl

Bron: Bionext