Jumbo ziet noodzaak in gezamenlijke investering in duurzaamheidsdata
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Noodzaak gezamen­lijke investe­ring in duurzaam­heids­data

  • 02 oktober 2024

Vanaf 2025 zal de levensmiddelen- en drogisterijsector uitsluitend gebruikmaken van de GS1-datapool voor het delen van verpakkingsdata. Deze sectorbrede afspraak is gemaakt door retailers en leveranciers binnen de strategic council van GS1 Nederland. Inge Vening, manager data analytics & product management bij Jumbo, onderstreept het belang van samenwerking om stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. “We hebben elkaar nodig om vooruitgang te boeken.”

Efficiëntie en kwaliteit van data

Het gebruik van de GS1-datapool draagt niet alleen bij aan efficiëntie, maar ook aan de verbetering van de kwaliteit van productdata. Door de standaardisering van het datamodel en ingebouwde controles wordt nauwkeurige data gewaarborgd. Deze nauwkeurigheid is cruciaal voor het optimaal functioneren van geautomatiseerde processen binnen de logistieke keten. Vening benadrukt het belang van correcte afmetingen van verpakkingen om bijvoorbeeld storingen in Jumbo’s geautomatiseerde distributiecentrum te voorkomen.

Duurzaamheidsdoelstellingen en transparantie

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen Jumbo, dat niet alleen focust op operationele optimalisatie, maar ook op inzicht in klantgedrag en het monitoren van duurzaamheidsprestaties. De toenemende vraag naar transparantie vanuit consumenten en wetgeving, zoals de CSRD, speelt hierin een belangrijke rol. Klanten willen meer weten over de impact van producten op sociaal en milieugebied. Volgens Vening is het van essentieel belang dat retailers en leveranciers afspraken maken over het delen van deze data. “Het verzamelen en delen van data blijkt soms complexer dan gedacht, maar samenwerking is cruciaal om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen en efficiëntie te bevorderen.”

Gs1.nl

Bron: GS1