Plantaardige markt onder druk, maar potentieel blijft groot
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Plantaar­dige markt onder druk, maar potentieel blijft groot

  • 01 oktober 2024

De afgelopen jaren kende de markt voor plantaardige producten een ongekende groei. Wat ooit begon als een niche is uitgegroeid tot een volwaardige sector. Toch laten recente cijfers zien dat de verkoop begint te stagneren. Stijgende inflatie en hogere kosten voor levensonderhoud spelen daarbij een grote rol. Wat zijn de belangrijkste trends volgens NielsenIQ, en wat betekent dit voor de toekomst van de plantaardige sector?

Trend 1: Diversificatie en nieuwe kansen

Een van de belangrijkste trends is de diversificatie binnen het plantaardige aanbod. Wat begon met vleesvervangers, is uitgegroeid tot een breed assortiment, waaronder zuivelalternatieven, snacks en zelfs plantaardige vis. Deze verbreding biedt merken nieuwe mogelijkheden, vooral in categorieën waar het plantaardige aandeel nog relatief klein is, maar de vraag snel groeit. De sleutel ligt in innovatie binnen deze opkomende segmenten.

Trend 2: Prijsgevoeligheid en transparantie

Een ander belangrijk punt is de prijsgevoeligheid van consumenten. In tijden van economische onzekerheid geven veel mensen de voorkeur aan goedkopere opties, waardoor de hogere prijs van plantaardige producten een drempel vormt. Daarnaast is de vraag naar transparantie rondom ingrediënten en duurzaamheid gegroeid. Merken die hierop inspelen kunnen het vertrouwen van de consument winnen en hun positie versterken.

Trend 3: Flexitarisme als groeimotor

De derde trend is de opkomst van flexitarisme. Consumenten die niet volledig veganistisch of vegetarisch zijn, maar wel bewust minder vlees consumeren, kiezen steeds vaker voor plantaardige alternatieven. Dit flexibele eetpatroon vergroot de doelgroep van plantaardige producten aanzienlijk. Merken die deze groep weten te bereiken, hebben grote kans op groei in de komende jaren.

Nielseniq.com

Bron: NielsenIQ