Effecten nieuwe drugswet: Zoetstof aspartaam onverwacht verboden
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe drugswet verbiedt ook zoetstof aspartaam

  • 29 januari 2024

Een recent onderzoek van Branchevereniging Voor NPS-Distributeurs (BVND) onthult dat de voorgestelde wet om designerdrugs te verbieden, onbedoeld ook alledaagse en onschadelijke stoffen treft. Opmerkelijk genoeg staat de populaire zoetstof aspartaam bovenaan de lijst van verboden substanties, naast andere verrassende toevoegingen.

Op 16 januari keurde de Tweede Kamer een wetsvoorstel goed dat tot doel heeft drie specifieke stofgroepen te verbieden om de ontwikkeling van nieuwe designerdrugs tegen te gaan. Echter, nieuw onderzoek onthult dat deze groepen niet alleen drugs omvatten. De juridisch adviseur van actiegroep Normaaloverdrugs, Kaj Hollemans, benadrukt dat het kabinet de bredere impact van de voorgestelde wet lijkt te negeren.

Aspartaam en fenylalanine: onverwachte slachtoffers van de wet

Het onderzoek wijst uit dat niet alleen aspartaam, maar ook het aminozuur fenylalanine onder de chemische definitie van de wet valt. Fenylalanine, een essentieel aminozuur voor menselijke gezondheid, wordt gebruikt als voedingssupplement en heeft positieve effecten op mentale gezondheid en pijnbestrijding. Hollemans waarschuwt voor de bredere impact van de wet, die niet alleen onnodig lijkt, maar ook juridisch problematisch kan zijn door onbedoelde verboden van diverse stoffen.

Naast fenylalanine identificeert het onderzoek ook andere stoffen, waaronder lichaamseigen substanties en gewasbeschermingsmiddelen, die onbedoeld onder de reikwijdte van de nieuwe drugswet vallen. De gevolgen van deze wet lijken verder te gaan dan initieel beoogd, wat zowel vragen oproept over de effectiviteit als de juridische rechtvaardiging van dergelijke brede verboden.

normaaloverdrugs.nl

Bron: Normaaloverdrugs