Marel verwerpt voorstel JBT - Laatste Nieuws
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Marel overweegt 3e voorstel JBT tot overname

  • 26 januari 2024

Machinefabrikant Marel heeft op 19 januari 2024 een derde voorstel tot de overname door de Amerikaanse multinational JBT ontvangen, waarbij nog aan een aantal voorwaarden moet wordt voldaan. De waarde van Marel wordt geschat op zo'n 3,5 miljard euro. Marel kondigde het voorstel tot overname, die kan leiden tot een fusie onder de naam JBT Marel Corporation, afgelopen weekend zelf aan. Twee eerdere overnamevoorstellen werden nog afgewezen door de machinefabrikant van slacht- en productielijnen voor (pluimvee)vlees. “We hebben een nieuw voorstel ontvangen van JBT om een fusie aan te gaan met Marel. De Raad van Bestuur heeft het voorstel zorgvuldig beoordeeld en is, hoewel het blijft geloven in de op zichzelf staande strategie van Marel, van mening dat er overtuigende logica zit om onze aandeelhouders positief te adviseren over het voorstel”, laat Arnar Thor Masson, bestuursvoorzitter van Marel, weten. Wat de overname betekent voor de verschillende locaties van Marel in Nederland is nog niet bekend.

Het volledige voorstel lees je hier.

Reactie op het eerste en tweede voorstel

De Raad van Bestuur van Marel heeft het ongevraagde, niet-bindende voorstel van JBT Corporation, dat op 24 november 2023 werd bekendgemaakt, zorgvuldig beoordeeld. De Raad was unaniem van mening dat het voorstel niet in het beste belang is van de aandeelhouders van Marel, aangezien het niet rekening houdt met de intrinsieke waarde van het bedrijf en het inherente risico van het uitvoeren van de voorgestelde transactie. 

Marel, machinefabrikant voor de vlees- en visverwerkende industrie, heeft een ongevraagd een niet-bindend voorstel ontvangen van John Bean Technologies Corporation (JBT) betreffende een mogelijk bod op alle aandelen van het bedrijf. Dit niet-bindende voorstel, dat expliciet vermeldt geen juridisch bindende verplichting te zijn, geeft aan dat, mocht in de toekomst een vrijwillig overnamebod worden ingediend, dit onderhevig zou zijn aan diverse voorwaarden. Het voorstel bevat ook een onherroepelijke toezegging van Eyrir Invest hf., dat 24,7% van de aandelen in Marel bezit, om een dergelijk bod te accepteren, mocht dit worden ingediend.

Voorstel van JBT

John Bean Technologies heeft Marel benaderd met een voorstel dat verschillende interessante voorwaarden bevat. Dit niet-bindende voorstel, dat nog geen juridisch bindende overeenkomst vormt, houdt in dat een eventueel vrijwillig overnamebod afhankelijk zal zijn van bepaalde voorwaarden. Deze omvatten een bevredigend due diligence onderzoek en definitieve goedkeuring door de raad van bestuur van JBT. Het voorstel benadrukt ook dat, indien een overnamebod wordt uitgebracht, dit onderhevig zal zijn aan goedkeuringen van regelgevende instanties en een stemming onder de aandeelhouders van JBT, met een minimale aanmeldingsdrempel van 90%.

Financiële aspecten van het voorstel

De financiële details van het voorstel van JBT zijn bijzonder opmerkelijk. JBT stelt voor om een waardering van EUR 3,15 per aandeel (ISK 482 per aandeel) te hanteren voor de volledige overname van Marel. Deze waardering is gebaseerd op de aanname van 754 miljoen volledig verwaterde uitstaande aandelen en omvat de overname van Marel's bestaande schuld van EUR 827 miljoen. Het interessante aan deze voorgestelde betaling is de mix van contanten en aandelen: 25% zou in contanten worden voldaan en de resterende 75% in de vorm van aandelen in JBT. Dit zou betekenen dat de aandeelhouders van Marel na de transactie ongeveer 36% van de aandelen van JBT in handen zouden hebben.

Marels beoordeling van het voorstel

Marel heeft aangegeven het voorstel van JBT met de nodige zorgvuldigheid te zullen beoordelen. Het bedrijf zal dit doen met het oog op de langetermijnbelangen van zowel de onderneming als haar aandeelhouders. Hoewel dit voorstel een significante stap kan betekenen in de toekomst van Marel, is er momenteel geen zekerheid of het zal leiden tot een bindend bod of onder welke voorwaarden een dergelijk bod zou kunnen worden gedaan. Marel heeft beloofd de markt tijdig te informeren over eventuele materiële ontwikkelingen, in lijn met haar wettelijke openbaarmakingsverplichtingen.

Deze recente gebeurtenissen tonen aan dat Marel zich in een interessante fase bevindt, waarin belangrijke beslissingen die de toekomst van het bedrijf kunnen beïnvloeden, worden overwogen. Het afwachten blijft of deze potentiële overname door zal gaan en wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn voor Marel en haar stakeholders.

Marel zal de markt tijdig informeren over eventuele materiële ontwikkelingen, in overeenstemming met de wettelijke verplichtingen tot bekendmaking.

Lees het complete verhaal.

Bron: Marel & JBT