Nieuwe Ant-nose sensor voorkomt voedselbederf snel en slim
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe Ant-nose sensor voorkomt voedsel­be­derf snel en slim

  • 22 oktober 2024

Een nieuwe ontwikkeling binnen de sensorwereld, de Ant-nose, biedt interessante mogelijkheden voor de voedingsindustrie. Deze elektronische neus werkt met een enkele antenne en maakt gebruik van grafeenoxide om geuren, of vluchtige organische stoffen (VOS), te detecteren. Waar traditionele systemen meerdere sensoren nodig hebben, volstaat de Ant-nose met één sensor, wat de complexiteit en het energieverbruik aanzienlijk verlaagt.

Nauwkeurige detectie voor voedselkwaliteit

De Ant-nose is speciaal ontworpen om verschillende VOS te herkennen, zelfs als ze veel op elkaar lijken. Dit is cruciaal in de voedingsindustrie, waar het opsporen van bederf of kwaliteitsverlies vaak een race tegen de klok is. Of het nu gaat om het controleren van de versheid van fruit, vlees of andere voedingsmiddelen, de Ant-nose biedt een betrouwbare oplossing. Zo kan het apparaat zes verschillende soorten VOS onderscheiden met een nauwkeurigheid van maar liefst 96,7%. Hierdoor kan men snel en efficiënt voedselverspilling voorkomen door bedorven producten tijdig op te sporen.

Praktische toepassingen in de voedingsindustrie

Naast laboratoriumtests is de Ant-nose al in echte situaties getest. Zo kan het systeem bijvoorbeeld meten of fruit beschadigd is tijdens transport, simpelweg door te "ruiken" naar de geuren die vrijkomen bij mechanische schade. In de vleesindustrie kan het apparaat helpen om bederf snel te signaleren, waardoor de kwaliteit van producten beter bewaakt kan worden. Dit maakt de Ant-nose een waardevol hulpmiddel voor bedrijven die voedselkwaliteit serieus nemen.

Ontwikkeld door topuniversiteiten

De Ant-nose is ontwikkeld door onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in Noorwegen, onder leiding van Yu Dang. Ook Yenugu Veera Manohara Reddy van Sri Venkateswara College in New Delhi, India, werkte mee aan het project. Dit onderzoek toont de kracht van internationale samenwerking in het ontwikkelen van innovatieve technologieën die waardevol kunnen zijn voor de voedingsindustrie.

Bron: ‘Facile E-nose based on single antenna and graphene oxide for sensing volatile organic compound gases with ultrahigh selectivity and accuracy’

Sciencedirect.com

Bron: Science direct