Nevedi's Duurzaam Diervoeder 2030 Project
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nevedi maakt duurzaamheid diervoeder meetbaar

  • 14 november 2023

De Nederlandse diervoederindustrie, onder leiding van Nevedi, zet grote stappen naar duurzaamheid. Tijdens hun jaarcongres in Den Haag onthulde Nevedi het ambitieuze project 'Duurzaam Diervoeder 2030'. Dit initiatief is gericht op het meetbaar maken van duurzaamheidsdoelen in de sector en het formuleren van concrete doelstellingen om deze te bereiken. Met dit project speelt Nevedi in op de groeiende behoefte aan duurzame praktijken binnen de landbouw en voedselproductie.

Sleutel tot Transparantie en Impact

De kern van dit project is het inzichtelijk maken van de inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Nevedi gebruikt Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) en een specifiek monitoringsprogramma om de vooruitgang op het gebied van klimaat, biodiversiteit, circulariteit en het gebruik van regionale grondstoffen te volgen. Deze transparante aanpak zorgt ervoor dat alle betrokkenen, van producenten tot consumenten, kunnen zien hoe de diervoedersector bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Samenwerking en Doelstellingen

Het project is een samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en startte in 2022. Henk Flipsen, directeur van Nevedi, benadrukt het belang van het definiëren van duurzaam diervoeder en het vaststellen van realistische doelstellingen per sector. Dit proces, dat loopt tot 2030 en daarna, omvat nauwe samenwerking met verschillende ketens om gemeenschappelijke doelen te stellen en te bereiken.

Complimenten en Uitdagingen

Het initiatief heeft lof ontvangen van diverse betrokkenen, waaronder Sally Hoffer van het ministerie van LNV. Echter, tijdens een levendige discussie met vertegenwoordigers uit diverse dierlijke ketens en stakeholders, werd een belangrijke kanttekening geplaatst: producten die extra inzet tonen op het gebied van duurzaamheid en een lagere milieu-impact hebben, moeten ook effectief op de markt gebracht kunnen worden. Hierbij is de positieve ondersteuning van de overheid cruciaal, zowel voor wat al bereikt is als voor toekomstige inspanningen.

Voorlichting en Vooruitgang

Nevedi heeft ook een videoserie gelanceerd, te bekijken op hun YouTube-kanaal, waarin diervoederproducenten worden belicht die vooroplopen op het gebied van duurzame productie. Deze serie benadrukt de leidende rol van Nevedi in het bevorderen van duurzaamheid en biedt een kijkje in de praktijken van toonaangevende producenten. Het illustreert hoe de sector zich inzet voor een duurzamere toekomst, zowel voor de industrie als voor het milieu.

www.nevedi.nl

Bron: Nevedi