GroentenFruit Huis start Monitor Groenten en Fruit verspilling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Monitor Groenten en Fruit verspil­ling van start

  • 05 juli 2024

Groenten en fruit zijn onmisbaar voor een duurzame en gezonde leefstijl. Door hun beperkte houdbaarheid is efficiënte logistiek cruciaal. Toch belanden producten vaak ‘buiten de boot’ door overaanbod of weersomstandigheden. GroentenFruit Huis zet zich in om reststromen en verspilling inzichtelijk te maken. 

Wageningen University & Research heeft gegevens van 2020 tot 2022 verzameld en een monitor samengesteld. Hieruit blijkt dat gemiddeld 2,1% van de producten wordt verspild. Bij exoten is dit 3,7% en bij vruchtgroenten 0,7%. Van de verspilde producten wordt 92% vergist.

Vergisting is verspilling

Vergisting wordt gezien als verspilling volgens de Europese definitie. Daarom onderzoekt GroentenFruit Huis of reststromen hoogwaardiger benut kunnen worden, bijvoorbeeld als voeding voor mens of dier. Dit levert vaak ook een betere prijs op.

Waarom monitoring?

Monitoring biedt inzicht in waar verspilling ontstaat, zodat gericht gewerkt kan worden aan reductie. Het dient ook als benchmark voor bedrijven om hun prestaties te vergelijken met het sectorgemiddelde. Tijdens bijeenkomsten worden best practices gedeeld om samen voedselverspilling te verminderen.

GroentenFruit Huis benadrukt het belang van samenwerking met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De nieuwe monitor en benchmark ondersteunen bedrijven in hun strijd tegen verspilling. Rudy Toet van Combilo hoopt dat meer bedrijven zich aansluiten om de impact te vergroten.

Groentenfruithuis.nl

Beeld: GroentenFruit Huis

Bron: GroentenFruit Huis