Gezondheidseffecten van biologische voeding op varkens
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Gezondheids­ef­fecten van biologi­sche voeding op varkens

  • 04 juli 2024

Wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), Universiteit Utrecht (UU) en het Louis Bolk Instituut (LBI) zijn een grootschalig onderzoek gestart naar de effecten van biologische voeding op de gezondheid van varkens. Dit onderzoek, gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), moet inzicht geven in de mogelijke voordelen van biologische voeding ten opzichte van conventionele voeding.

Varkens als model voor de mens

Tijdens het onderzoek krijgen varkens voeders samengesteld uit gangbare of biologische grondstoffen. De moeders eten vanaf de bevruchting al biologisch of gangbaar voer, terwijl de biggen na de geboorte dit patroon volgen. In een tweede studie krijgen de varkens pas na het spenen één van beide soorten voeding. Wanneer de dieren jongvolwassen zijn, worden de gezondheidseffecten gemeten. Het doel is om vast te stellen of biologische voeding daadwerkelijk gezondheidsvoordelen biedt.

Gezondheidseffecten onderzocht

De wetenschappers richten zich op verschillende gezondheidsaspecten, waaronder het immuunsysteem, de stofwisseling, hormonale responsen en de bloeddruk van de varkens. Ze bestuderen de reactie van het immuunsysteem op vaccinaties en veranderingen in voeding. Een snelle hersteltijd van het immuunsysteem wordt als positief beoordeeld. De onderzoekers meten de gezondheidseffecten via het immuunsysteem, stofwisseling, hormonale reacties, bloeddruk en het microbioom in het darmkanaal.

Potentiële voordelen van biologische voeding

In de biologische landbouw worden geen kunstmest en chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit zou kunnen leiden tot gezondere voedingsstoffen in biologische producten. Veel consumenten kiezen voor biologische voeding vanwege de veronderstelde gezondheidsvoordelen, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog beperkt.

Het onderzoek is gestart in juni 2024 en de resultaten worden begin 2026 verwacht. Varkens dienen hierbij als modeldier, omdat hun fysiologie dicht bij die van de mens staat. Elk teamlid brengt specifieke expertise in, variërend van diervoeding tot immunologie en humane voeding, om een gedetailleerd beeld te krijgen van de gezondheidseffecten van biologische voeding.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research