Mestprijzen blijven stijgen: veehouders onder druk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Mestprijzen blijven stijgen: veehouders onder druk

  • 10 oktober 2024

Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de kosten voor de afzet van de mest van de dieren de afgelopen maanden fors zien oplopen. De wekelijkse mestnoteringen van DCA Market Intelligence, al sinds 2010 de benchmark voor mestprijzen, laten een forse stijging zien. Voor varkenshouders zijn de afzetkosten met 70 tot 75% gestegen ten opzichte van 2022. Melkveehouders zien zelfs een verdubbeling, met een stijging van ruim 101%.

Fors hogere afzetkosten

De ophaalbijdrage voor varkensmest ligt dit jaar gemiddeld op €32,99 per kuub, terwijl dit in 2022 nog €19,13 was. Voor rundveedrijfmest geldt een stijging van €13,07 naar €30,55 per kuub. Bedrijven zonder eigen mestplaatsingsruimte zien hun kosten hierdoor flink oplopen, soms tot wel €80.000 per jaar. Hoewel sommige melkveehouders een deel van de mest op eigen land kunnen gebruiken, blijft de druk hoog door strengere regelgeving.

Invloed van Europese regels en weersomstandigheden

De afbouw van derogatie en strengere Europese mestregels maken het plaatstekort nijpend. De stikstofnormen voor grasland zijn verlaagd en bufferstroken zijn vergroot, wat de beschikbare ruimte voor mestafzet verder verkleint. Ook de overvloedige regenval van dit voorjaar droeg bij aan het probleem, doordat minder mest op het land kon worden uitgereden. Naar verwachting worden de regels volgend jaar nog verder aangescherpt, wat de druk op de markt zal blijven opvoeren.

Dcamarketingintelligence.com

Bron: DCA Market Intelligence