Meer vlees verkocht via supermarkt en slager in 2020
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer vlees verkocht via supermarkt en slager in 2020

  • 04 maart 2021

De impact van coronabeleid op de verkochte hoeveelheid vers vlees bij supermarkt en slager is duidelijk. Ten opzichte van 2019 is er in 2020 sprake van een stijging in de hoeveelheid vlees die via het retailkanaal is verkocht. Ook vleeswaren laten een lichte stijging zien.

 

2018

2019

2020

219:2018

2020:2019

Totaal vlees

384.642

381.712

406.040

99,5%

106,1%

Vleeswaren

148.874

148.432

149.705

99,7%

100,9%

 






Pluimveevlees

112.809

119.920

130.050

106,3%

108,4%

Vleeswaren

11.908

11.954

12.228

100,4%

102,3%

 






Varkensvlees

166.837

159.367

164.066

95,5%

102,9%

Vleeswaren

120.969

120.411

121.055

99,5%

100,5%

 






Rundveevlees

103.419

102.046

110.379

98,7%

108,2%

Vleeswaren

15.857

15.954

16.315

100,6%

102,3%

Huishoudelijk volume in kilogram * 1000

De verandering zit vooral in de avondmaaltijd thuis, het vlees dat tijdens de hoofdmaaltijd op het bord komt heeft de vraag bij supermarkt en slager aangewakkerd. De blijvende populariteit van kip – de grootste stijger met 8% - voedt deze suggestie en de opvallend gestegen vraag naar rundvlees levert er ook ondersteuning aan. Als er niet buiten de deur gegeten kan worden dan neemt de vraag naar het duurdere stukje rundvlees toe. De impact van de coronamaatregelen op de buitenhuishoudelijke vleesconsumptie is het kleinst voor de categorie varkensvlees: de stijging is met bijna 3% de kleinste van de drie.

Groeicijfers

Het verschil tussen 2018 en 2019 liet in de meeste gevallen een lichte daling in de verkoopcijfers zien, het verschil tussen 2019 en 2020 laat juist in de volle breedte groeicijfers zien. De enige daling is een relatieve: het aandeel vleeswaren ten opzichte van vlees daalt.

Onder de streep

De onderzoekers blijven vermoeden dat het coronajaar 2020 uiteindelijk een terugloop laat zien in de totale hoeveelheid vlees die we consumeren. Over enige tijd weten we meer. De verwachte verschuiving van de vleesaankopen van de horeca naar slagers en supermarkten heeft in elk geval al wel plaatsgevonden als gevolg van de coronapandemie.

wur.nl

Bron: Wageningen University & Research