Wat in 2002 begon met het blancheren van tweehonderd ton amandelen voor een bakkerijgrondstoffenbedrijf, groeide onder leiding van Schiedammer Pieter Mulder uit tot een toonaangevend bedrijf. Synergy Food Ingrediënten & Processing B.V. levert inmiddels jaarlijks circa 10.000 ton witte amandelen aan industriële bakkerijen in Noordwest-Europa voor spijs, gebak en marsepein.
Omdat het Rotterdamse bedrijf uit zijn jasje is gegroeid, is afgelopen jaar een nieuw bedrijfspand gerealiseerd in Berkel en Rodenrijs. Dankzij de expertise van Willy Naessens Nederland in betonnen bedrijfsgebouwen, kregen zij opdracht voor de ontwikkeling en realisatie hiervan.
“Het is met ruim 7.300 vierkante meter twee keer zo groot en drie keer zo hoog als ons huidige pand”, zegt financieel manager Hans van der Plas. “Daardoor kunnen we letterlijk en figuurlijk veel beter uit de voeten, want in Rotterdam zitten we helemaal klem. Dit nieuwe pand biedt ons de kans om onze productie minstens te verdubbelen. En er liggen meer mogelijkheden om nieuwe producten te ontwikkelen; denk hierbij aan biologische amandelen en aan het toevoegen van een proces, bijvoorbeeld het roosteren van de amandelen.”
Synergy Food kampt in Rotterdam niet alleen met ruimtegebrek, zegt Hans. “Door de expansie kwamen er gebouwen bij. Voor de interne logistiek was dat niet handig. Wat onderhoud betreft moesten we telkens aanpassingen plegen om te voldoen aan de hoge HACCP-normen voor de voedselveiligheid. Dat is voorbij. We huren nu een robuust en degelijk pand dat zonder moeite aan deze norm voldoet.” Bouwen met beton had de voorkeur. “Onze producten moeten we koelen. Het voordeel van beton is dat de buitentemperatuur minder invloed heeft op de temperatuur binnen. Daarnaast is de procesinstallatie voorzien van warmteterugwinning en zonnepanelen, waardoor we in de toekomst duurzamer kunnen produceren. Onze energierekening zal daardoor ook gunstiger uitvallen.”
Willy Naessens Nederland nam ook de bouw, ontwikkeling en belegging voor zijn rekening, wat leidde tot een efficiënte planning. Over dat proces is Van der Plas tevreden: “Op 28 maart 2023 is de eerste paal geslagen, op 19 februari dit jaar is het opgeleverd. Keurig binnen de tijd. De bouw is voorspoedig verlopen, wat aangeeft dat Naessens zijn logistiek op orde heeft en dus zijn afspraken nakomt. Daar zijn we heel blij mee.”
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024