Meatable halveert productietijd kweekvlees
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meatable halveert productie­tijd kweekvlees

  • 25 maart 2024

Meatable heeft een doorbraak gerealiseerd in de technologie voor het kweken van vlees. Deze ontwikkeling belooft de productietijd te halveren en de kosten te verlagen, wat een belangrijke stap voorwaarts is in de commercialisering van gekweekt vlees.

Meatable heeft bekendgemaakt dat het nu in staat is om pluripotente stamcellen (PSC's) in slechts vier dagen om te zetten in vet- en spierweefsel van hoge kwaliteit. Dit is een halvering van de eerder benodigde acht dagen. Deze versnelling is ongeëvenaard in de industrie. Dit zou de weg vrijmaken voor grootschalige productie van gekweekt vlees tegen aanzienlijk lagere kosten dan de huidige normen.

De sleutel tot deze vooruitgang is Meatable's gepatenteerde Opti-Ox technologie. Deze aanpak vermindert de tijd voor celdifferentiatie met de helft. Hierdoor zijn minder bioreactoren nodig, wat kapitaaluitgaven verlaagt en efficiënter gebruik van productieruimte mogelijk maakt. Het proces vereist bovendien minder arbeid, energie, infrastructuur, ingrediënten en water. Dit maakt het niet alleen kostenbesparend, maar ook duurzamer voor het milieu.

Stap naar duurzaamheid

Daan Luining, medeoprichter en CTO van Meatable, benadrukt de betekenis van deze doorbraak. Volgens Luining brengt het bedrijf met deze ontwikkeling hun belofte om gekweekt vlees op een efficiënte en schaalbare wijze te produceren, een grote stap dichterbij. Het doel is een oplossing te bieden voor echt vlees, zonder dierenleed of milieuschade. Deze reductie in de productietijd is een essentiële stap in het realiseren van dit doel.

De kwaliteit van het vlees

De door Meatable ontwikkelde techniek maakt het mogelijk om in vier dagen tijd cellen te differentiëren tot echt vet- en spierweefsel. Dit resulteert in vlees met superieure smaak en textuur, en volledig gerijpt met de juiste vezelvorming, eiwit, vetophoping en kenmerkende vleessmaken. Dit proces is ongeveer 60 keer sneller dan het traditioneel fokken van een varken voor varkensvlees.

Meatable heeft recentelijk hun gekweekte varkensworst laten proeven tijdens een evenement in Singapore. Het bedrijf streeft ernaar haar producten later dit jaar op de markt te brengen in restaurants. Ook heeft Meatable als eerste kweekvleesbedrijf een dossier ingediend bij de Nederlandse overheid voor het houden van proeverijen in Europa. Uitbreidingsplannen naar de Verenigde Staten staan gepland voor 2025.

Meatable.com

Bron: Meatable