Avocado’s vragen vanwege hun snelle verkleuring om een vlotte verwerking. Als dat proces deels handmatig plaatsvindt, mag het machinale stuk niet falen. Een niet-haperende sealmachine is dan onontbeerlijk.
“Geen feest in Amerika zonder dips. Daar gebruiken ze de term lazy foods vaak voor dips en fingerfood,” vertelt Ron van der Vloed, gevraagd naar de herkomst van de naam van zijn bedrijf. Bij zijn bezoeken aan de Verenigde Staten kwam hij veelvuldig koelverse guacamole tegen in de schappen. “Hier zag ik alleen de diepvriesvariant met conserveringsmiddelen,” vertelt hij. “In 2015 besloot ik daarom na een jarenlange carrière in de AGF-branche, in dat gat te springen. Ik heb de populariteit van avocado’s zien groeien en ik ben zelf een groot liefhebber van gezond en vers eten,” licht de oprichter en eigenaar van Lazy Foods toe. De sprong bleek een succes: inmiddels kan Van der Vloed binnen- en buitenlandse (Europese) retailers en foodservicebedrijven tot zijn klantenkring rekenen. Aan hen verkoopt hij zowel private label als producten van het eigen label Lazy Lizard. De omzet groeit sinds de oprichting jaarlijks. Met zo’n 5 man vast personeel en 20 tot 25 uitzendkrachten, gaan dagelijks pallets vol guacamole, tomatensalsa en verschillende soorten hummus de deur uit bij de fabriek in Ridderkerk. Ook de gepureerde avocado’s zonder toevoegingen, die Lazy Foods veelvuldig produceert en door afnemers gebruikt worden als basis voor onder andere spreads, zijn populair bij de foodservice.
De avocado’s komen per seizoen uit een andere regio: Chili, Peru, Zuid-Afrika, Colombia en Spanje. Van der Vloed: “We hebben direct contact met de telers, maar worden soms ook bijgestaan door een importeur. Een leuk weetje: Nederland is wereldwijd het tweede exportland van avocado’s, en dat terwijl hier geen avocado’s geteeld worden."
Hoeveel avocado’s er bij Lazy Foods wekelijks doorheen gaan, vertelt Van der Vloed niet, noch hoe het productieproces precies in z’n werk gaat. “Er wordt nogal op ons gelet,” knipoogt hij. Een deel van de succesformule zit ‘m in de manier van verwerken en verpakken van het product en in de toepassing van de milde conserveringstechniek, de High Pressure Processing-methode (HPP). Hiermee worden de gesloten, verpakte producten onder hoge waterdruk gezet, tot wel 6000 bar. Van der Vloed: “Zo krijgen bacteriën en schimmels geen kans en behouden onze producten hun oorspronkelijke verse smaak en vitamines. Door de HPP-techniek is de bacteriële houdbaarheid van ons product 50 dagen - de sensorische houdbaarheid staat op 45 dagen. Het HPP-proces vraagt om extra stappen, die het proces duurder maken. Maar alleen zo kunnen we vasthouden aan het principe om geen conserveringsmiddelen te gebruiken en niet in te vriezen. Al onze producten zijn 100% natuurlijk. Meestal wordt bij guacamole veel citroenzuur gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Bij ons niet. Dat betekent óók dat onze guacamole na het openen van de verpakking niet lang te bewaren is omdat het product na enige tijd verkleurt. Maar het onderstreept de eerlijkheid van ons product.”
En omdat de avocado – volgens Van der Vloed een “mooi maar moeilijk product” – snel verkleurt, is snelheid in het productieproces geboden. “De avocado’s worden gehalveerd en daarna met de hand uitgelepeld. Vervolgens worden ze machinaal gepureerd, gemengd met overige ingrediënten, gewogen en verpakt. Dat hele proces duurt zo’n 20 minuten. Betrouwbare machines zijn dus ook essentieel bij de productie,” vertelt hij. Voor het sealen van de guacamole en andere producten, koos de ondernemer in 2015 voor de Proseal GT0-e van Sismatec uit Almelo. Met deze sealmachine kunnen de trays MAP verpakt worden. Andere producten worden alleen geseald zonder vacuüm en/of begassing. Van der Vloed licht zijn keuze toe: “Eén van onze buren, ook een foodbedrijf, had goede ervaringen met Sismatec. Ik heb hen toen benaderd en van meet af aan zijn ze bij ons betrokken. Ze hebben ook meegedacht over het ontwerp van de productieruimte en de routing. En nu nog steeds, nu we nadenken over een uitbreiding, staan ze ons bij met advies. Oók als dat niet hoort bij de aankoop van machines. Ze denken mee in het algehele proces.”
Die extra service is prettig, maar het is Van der Vloed uiteindelijk te doen om de bedrijfszekerheid die Sismatec biedt. “De machine staat nooit stil. Echt nooit. Nou ja, misschien laatst die ene keer toen onze medewerkers een tooling niet goed vastgezet hadden en er een veer was gesprongen. Maar dan hoef je maar te bellen en ze zijn al onderweg. Ze zijn landelijk goed vertakt, dus binnen een paar uur draaiden we weer.”
www.sismatec.nl
www.lazyfoods.eu
Beeld: © Dennis Wisse - Roel Dijkstra Fotografie
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020