Corona – de nieuwe werkelijkheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Corona – de nieuwe werkelijkheid

  • 06 april 2020
  • Door: Herman Bessels

Columbus bracht recent, rond 1500, de griep en de mazelen naar Amerika. Gevolg: de Indianenbevolking halveerde. De eerste pandemie. Ik schrijf ‘recent’, want 400 jaar (30 - 40 generaties) is op de totale evolutionaire geschiedenis van de mens erg weinig.

Tot 1900 was de wereld een bol met onontgonnen plekken, je kon reizen naar gebieden waar buiten de inheemse bevolking nooit iemand anders was geweest.

Had de bakker in het dorp buikloop en zijn handen niet gewassen, dan kreeg het halve dorp dat virus. Daar bleef het bij. We kwamen niet buiten ons eigen territorium. Dat is veranderd. 

We reizen, vergaderen, winkelen, bezoeken festivals, zitten op elkaar gepakt in trams, metro’s en op stranden, soms zodanig dat een varken op transport ervan zou gruwen. In een drukke week vliegen vanaf alleen al Schiphol 1,5 miljoen globetrottende mensen weg. Dagelijks hangen er vele miljoenen mensen in de lucht, die als muggen van hot naar haar vliegen; en allerlei virussen, bacteriën en parasieten bij zich dragen.

20 jaar geleden zaten er gemiddeld 9 personen tussen jou en de rest van de wereld. Voorbeeld: mijn vrouw dineerde toen met Tony Blair. Blair kende de president van Thailand, die weer in contact stond met zijn minister van cultuur die op zijn beurt de chiefs kende van enkele inheemse stammen. Die chiefs kenden de sjamanen, en zij wisten wie er dieper in het oerwoud woonden. In 2020 hebben we nog slechts gemiddeld 5 personen nodig om in contact te staan met de gehele wereld.

Hoe dit te keren? Ik weet het niet. Om alle grenzen naast paspoortcontrole, drugshonden en vuurwapendetectie ook te voorzien van gezondheidspoortjes gaat te ver. De coronavirussen zijn geen incident. Het is de nieuwe werkelijkheid. 

www.bessels.com

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs B.V.

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020