Kunnen we kweekvlees vertrouwen?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kunnen we kweekvlees vertrouwen?

  • 04 augustus 2021

Kweekvlees lijkt de wereld te gaan veroveren. Als zo’n nieuw product de markt op gaat moeten consumenten erop kunnen vertrouwen dat dit voldoet aan alle Europese wet- en regelgeving rondom voedselveiligheid. Onderzoek door Linsay Ketelings van het Food Claims Centre Venlo van de Universiteit Maastricht bevestigt dat er nog open vragen zijn.

Kweekvlees maakt de tongen los

Kweekvlees is een veelbelovend product dat problemen op het gebied van onze voedselproductie kan oplossen. Beter voor het milieu en minder dierenleed. Toch maakt de introductie van het vlees de tongen los. Kunnen consumenten erop vertrouwen dat het een veilig product is? Ketelings: “In Europa hebben we de nodige regelgeving als het gaat om voedselveiligheid, onder andere via de Algemene Levensmiddelenverordening en Novel Food verordening. Kweekvlees produceren is echter een hele nieuwe tak van sport. Er is geen vergelijkbaar product te krijgen. Hoe zorgen de wetenschappers, bedrijven en voedselveiligheidsautoriteiten dat zo’n nieuw levensmiddel veilig is? Bij dit nieuwe product weten we er nog weinig vanaf.”

Kan ik kweekvlees veilig eten?

Het onderzoek van Ketelings laat zien dat wetenschappelijk onderzoek over mogelijke risico’s bij de consumptie van het kweekvlees ontbreekt. Uiteindelijk moet de consument erop kunnen vertrouwen dat wat op het etiket staat voldoende garanties biedt voor de veiligheid van het product. “De experts die ik heb gesproken voor mijn onderzoek hebben er vertrouwen in dat dit product veilig op de markt kan komen. Zij bevestigen dat er volop onderzoek is en wordt gedaan naar de productie en de introductie van kweekvlees op de markt. Maar voor de wetgeving is het nodig om ook voldoende onderzoek te doen naar de veiligheid van het product voor de consument en zo ver is het dus nog niet.”

Maastrichtuniversity.nl

Bron: Maastricht University